Volledig scherm
De inmiddels 95-jarige Franse oorlogsveteraan Maurice Le Noury is ook dit jaar weer van de partij bij Toujours Kapelle. © Marcelle Davidse

Oorlogsmuseum haalt grote groep legervoertuigen en -vliegtuigen naar Kapelle

KAPELLE - Andries Looijen van Vitality heeft er weer voor gezorgd dat er van alles gebeurt in en rond zijn oorlogsmuseum. Op het veld voor Vitality verrijst, net als vorig jaar, een heel tentenkamp met oude legervoertuigen en historisch uitgedoste mensen. Alleen is het bij deze jubileumeditie allemaal net weer iets meer en iets groter dan de vorige keer.

Vandaag begint Toujours Kapelle (TK). Een grote rol tijdens die Franse week is voor oorlogsmuseum Vitality. ,,Er komen ongeveer 35 oude legervoertuigen", vertelt Looijen. ,,Daarbij zitten ook een aantal tanks. En op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei voeren een aantal re-enactmentgroepen veldslagen uit."

Dat is heel wat anders dan bij het begin van Toujours Kapelle. ,,Toen had ik het hek voor mijn tuin weggehaald en stond er één legervoertuig voor het museum. Het was toen ook nog eens hartstikke drassig. Daardoor heb ik nog jaren last gehad van de diepe sporen bij het maaien."

Quote

Hij is bijna niet te houden, zo graag wil ie.

Andries Looijen, Vitality

De inmiddels 95-jarige oorlogsveteraan Maurice Le Noury komt voor de derde keer naar Kapelle. ,,Woensdag komt hij weer. We leggen, net als vorig jaar, samen een krans bij de herdenking op donderdag." Ondanks zijn hoge leeftijd komt de oorlogsveteraan graag naar Zeeland. Looijen: ,,Hij is bijna niet te houden, zo graag wil ie."

Volledig scherm
Andries Looijen van oorlogsmuseum Vitality met zijn zelfgerestaureerde Franse leger-Peugeot uit 1939 © Willem Adriaansens

Looijen zelf is net klaar met de restauratie van een Peugeot 202 uit 1939. ,,Die staat bij de openingsavond van TK op het podium in De Vroone. Met deze auto's kwamen de Fransen in 1940 naar Zeeland. Ze werden gebruikt door het 271 RI (regiment infanterie)." De originele stickers van dat regiment zitten weer fris op de zijkanten van de auto. Met daarop de tekst 'je boute et m'arcboute', wat volgens Looijen zoiets betekent als 'ik beuk en overwin'. Vandaar de afbeelding van een beukende ram als logo.

Tijdens de Franse Slagmars op zaterdag 20 mei komt het helle spulletje aan de Vroonlandseweg in beweging. De oude legervoertuigen doen dan weer een rondje door het dorp. Maar het blijft deze keer niet bij legerbegeleiding op de grond. ,,Om 09.30 uur komen ze van Wings to Victory overvliegen en om 14.00 uur vindt er een historische vlucht plaats."

Maar voor het zover is krijgt Looijen de komende week eerst nog 17 basisschoolklassen op bezoek. Die krijgen een rondleiding door het museum en kunnen buiten in en rond de legertenten kijken. In één van die tenten draait doorlopend een film over de Franse Slag. En de belangstelling blijft dit jaar niet alleen beperkt tot Zeeland. ,,Er komt zelfs een klas uit Bergen op Zoom", aldus Looijen.

Kijk voor meer informatie op toujourskapelle.nl en oorlogsmuseumvitality.nl

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement