Volledig scherm
Buurtschap Völckerdorp. © Joeri Wisse

‘Ontzie buurtschap Völckerdorp zoveel mogelijk bij aanleg nieuwe hoogspanningslijn’

VÖLCKERDORP - Honderdzeventig meter. Dat wordt de afstand tussen de huizen van buurtschap Völckerdorp en de toekomstige hoogspanningslijn tussen Rilland en Tilburg, blijkt uit een advies dat regionale overheden onlangs naar Den Haag stuurden.

Over het stuk van het nieuwe hoogspanningsstation bij Rilland tot aan de grens met Noord-Brabant mochten ook de gemeente Reimerswaal en de inwoners van Völckerdorp meedenken. Insteek was om de lijn zover mogelijk van de huizen te bouwen. Geen gemakkelijke opgave, omdat de lijn tussen het buurtschap en de A58 in moet komen. Ook moest rekening gehouden worden met de kruising over het Schelde-Rijnkanaal en de bestaande 150kV-lijn.

Wintrackmasten

Van de drie mogelijke varianten, is degene die voor Völckerdorp het meest gunstig is uit de bus gerold. Doordat de lijn ter hoogte van Völckerdorp straks een kleine knik maakt, komen de draden verder van de huizen dan de bestaande 150kV-lijn. Die wordt overigens op termijn afgebroken. Net als de nieuwe 380kV-lijn tussen Borssele en Rilland, wordt ook het oostelijk deel van de lijn in de ranke, zogenoemde, wintrackmasten uitgevoerd. Uitzondering zijn de twee masten die aan weerszijden van het kanaal komen te staan. Omdat die extra hoog moeten worden, moeten ‘ouderwetse’ vakwerkmasten worden gebouwd.

Vlak na het knooppunt Markiezaat (afslag Antwerpen) duikt de hoogspanningslijn straks onder de grond. Dit om het natuurgebied te besparen. Bijkomend voordeel is dat het vliegverkeer van de luchtmachtbasis in Woensdrecht niet wordt gehinderd. De minister neemt na de zomervakantie een besluit over het definitieve tracé van de 380kV-lijn tussen Rilland en Tilburg.

Volledig scherm
Het tracé van de 380kV-lijn tussen station Rilland en het knooppunt Markiezaat © TenneT
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement