Volledig scherm
© Theo Giele

Onkruid blijft een ergernis, ook in de gemeente Borsele

HEINKENSZAND - Hoe staat de gemeente Borsele er voor? Die vraag beantwoordt het college van burgemeester en wethouders in een tussenstand over de begroting van 2016. De gemeenteraad is niet ontevreden over de prestaties, maar heeft nog wel wat opmerkingen. De belangrijkste van die opmerkingen staan hier op een rijtje.

Onkruid in de straten
Een dankbaar onderwerp om over te mopperen en dat is in Borsele niet anders. Sinds de gifspuit in de ban is, is het er niet beter op geworden, volgens Gijsbrecht Gunter (SGP/CU). "Duurder, minder effectief, een rommelig straatbeeld en veel schade aan bestrating. En in Yerseke is een heg in de fik gevlogen, dus het is ook nog eens onveilig."

Salarissen
Altijd voer voor discussie. Deze keer gaat het over de Veiligheidsregio. "De gemiddelde salariskosten stijgen met 10.000 euro naar 85.000 euro per voltijdsbaan. Buitenproportioneel", zegt Roel Boekholt (VVD). Gunter maakt de vergelijking met Borsele (60.000,-) en Betho (minder dan 35.000,-).

Brandweer
Nog altijd is de discussie over sluiten van posten niet voorbij en dus pleiten fracties maar weer voor Baarland. "Die post is zeer belangrijk voor onze regio, die moet blijven", zegt Rien van Hekken (LPB).

Begraafplaatsen
Voor de een vanuit levensovertuiging onmisbaar, voor de ander zijn ze te duur. Feit is dat er minder begraven wordt en dus moet er meer geld bij dan verwacht omdat de grafrechten minder opbrengen. "Heeft het college al nagedacht over een oplossing?", wil Peter van 't Westeinde weten. Nog niet, zo blijkt. Maar de opmerking van LPB dat het dalend aantal begrafenissen mede wordt veroorzaakt door het gemeentelijk beleid schoot wethouder Kees Weststrate in het verkeerde keelgat. "Daar kan ik me niet in vinden."