Hansweert.
Volledig scherm
Hansweert. © Marcelle Davidse

Ondernemers Hansweert verenigen zich en zetten samen de schouders onder leefbaarheid

HANSWEERT - Twee scholen, een supermarkt, een zorgcentrum, een huisarts, een tandarts en diverse sportverenigingen. Voor een dorp met nog geen 1700 inwoners hebben de inwoners van Hansweert anno 2020 weinig reden tot klagen. Maar wat als één van die voorzieningen dreigt te verdwijnen?

Precies om die reden wordt in Hansweert binnenkort een ondernemersvereniging opgericht. ,,We willen de leefbaarheid behouden en waar mogelijk versterken”, legt initiatiefnemer Jeroen van Meel uit. Hij kocht onlangs de Hervormde kerk aan de Dijkstraat. Hij is van plan daar appartementen in te maken. ,,Ik zou het ontzettend jammer hebben gevonden om dit gebouw verloren te laten gaan.”

Hervormde kerk

De koop van de kerk zette Van Meel aan het denken: wat kunnen we nog meer doen om het vestigingsklimaat en de leefbaarheid te bevorderen, bijvoorbeeld door het stimuleren van toerisme in het dorp? ,,Ik kan het niet alleen, dus heb ik een aantal ondernemers uitgenodigd om over dit onderwerp van gedachten te wisselen.” Na twee avonden volgde deze week een grotere bijeenkomst, waar dertig bedrijven vertegenwoordigd waren. ,,Bijna unaniem hebben ze voor het oprichten van een ondernemersvereniging gestemd.” 

Quote

Stel dat we goed vinden voor de leefbaar­heid dat er een restaurant of een horecavoor­zie­ning wordt opgericht. Waarom zou daar dan één ondernemer in moeten stappen?

Jeroen van Meel

Van Meel denkt dat de nieuwe club, die later dit jaar wordt opgericht, als gesprekspartner richting bijvoorbeeld de gemeente kan dienen. Maar hij denkt ook aan samen projecten oppakken. ,,Ik noem maar een gek voorbeeld: stel dat we goed vinden voor de leefbaarheid dat er een restaurant of een horecavoorziening wordt opgericht. Waarom zou daar dan één ondernemer in moeten stappen? We zouden ook allemaal daar een bijdrage aan kunnen leveren en iemand inhuren die dat runt.”