De kerk van de Gereformeerde Gemeente in Yerseke.
Volledig scherm
PREMIUM
De kerk van de Gereformeerde Gemeente in Yerseke. © Joeri Wisse

Normaal kunnen er 1500 kerkgangers in, nu niet meer dan 100. Wat doet dat met een gemeente?

YERSEKE - Het is een vreemde situatie waaraan de kerkgangers niet kunnen wennen. Want normaal kunnen er 1500 mensen in het gebouw van de Gereformeerde Gemeente in Yerseke. Maar nu mogen er door de coronacrisis niet meer dan 100 naar binnen. Gezinnen worden nu in alfabetische volgorde uitgenodigd voor de dienst. Vanmorgen waren er 51 kerkgangers, vanmiddag 46 en vanavond 98. De andere gemeenteleden luisterden thuis mee.

De meeste kerken in Zeeland hebben hun diensten de komende weken geschrapt. Bijeenkomsten met meer dan honderd aanwezigen zijn immers verboden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alleen kleine gemeenten, met enkele tientallen leden, en gemeenten met grote kerkgebouwen laten diensten doorgaan. Zo ook de Gereformeerde Gemeente in Yerseke.

Maar het is een vreemde situatie, beschrijft scriba Peter de Looff. ,,Gezinnen worden in alfabetische volgorde uitgenodigd, steeds twee per gezin. Voor de komende weken hebben we dat zo verdeeld. Dat doen we zolang de regel nog geldt dat er bijeenkomsten met minder dan 100 mensen mogen worden belegd. Als de overheid op een gegeven moment zegt dat het niet meer kan, stoppen we daar mee.”

‘Het voelt ook wel een beetje beklemmend’