Volledig scherm
© Thinkstock

Noord-Beveland moet papierwerk jachthaven Kortgene overdoen

KORTGENE - Jachthaven- en recreatiebedrijf Delta Marina moet nog zeker een half jaar wachten met de bouw van waterchalets in de oude Landbouwhaven in Kortgene. Dat komt omdat de gemeente Noord-Beveland eerst haar papierwerk op orde moet brengen.

Dat besliste de Raad van State woensdag in een tussenuitspraak. Door een foutje in het bestemmingsplan is niet duidelijk hoeveel waterchalets er in de Landbouwhaven mogen liggen en ook niet hoe ze geplaatst moeten worden. De gemeente moet eerst dat netjes vastleggen. Delta Marina wil maximaal zestien van zulke chalets aanleggen. De gemeente vindt dat prima, zolang ze maar onder een hoek van 45 graden worden afgemeerd om te voorkomen dat er een lange, dichte muur ontstaat. 

Recreatiebewoner Erik Lont voerde in april onder meer als bezwaar tegen het plan aan dat er theoretisch 726 waterchalets van 7 meter hoog in de havens kunnen komen: 710 in de jachthaven en de eerder genoemde 16 in de Landbouwhaven. De Raad van State gaf hem gelijk; de gemeente moet vastleggen hoeveel van zulke chalets er redelijkerwijs maximaal mogen komen en hoe groot die mogen zijn.

Evenementen

De gemeente moet verder onderzoeken hoeveel bebouwing er naast de waterchalets en ligplaatsen nog meer is toegestaan en of er wel voldoende parkeerplaatsen worden aangelegd. Tevens maakt het plan voor de Landbouwhaven een reeks jaarlijkse evenementen mogelijk. Maar hoe vaak en hoe groot die evenementen kunnen zijn en hoeveel bezoekers die zullen trekken, is nergens in het plan vastgelegd. Ook dat moet nog gebeuren. De gemeenteraad krijgt daarvoor 26 weken de tijd. Daarna neemt de Raad van State een beslissing.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement