Volledig scherm
© Thinkstock

Noord-Beveland heeft inzamelen plastic aardig op de rit

WISSENKERKE - Snoepverpakkingen, boterkuipjes en tandpastatubes. Inwoners van Noord-Beveland hebben in 2016 bijna dubbel zo veel kunststof afval ingezameld als het jaar ervoor.

Oorzaak van de stijging is het huis aan huis ophalen van oud plastic. Een jaar geleden wijzigde de gemeente de inzamelwijze, waardoor inwoners hun afval niet meer naar speciale containers hoeven te brengen. De Zeeuwse Reinigingsdienst komt eens in de drie weken langs om kunststof en drankenkartons op te halen. Alleen in het buitengebied en in vakantieparken zijn geen ophaalrondes.

Verbeterpunt

Ondanks de goede resultaten is er één verbeterpunt. Zeven procent van het plastic verpakkingsmateriaal belandt bij het restafval. "Dat lijkt niet veel, maar het is toch een aanzienlijke hoeveelheid", zegt wethouder Adrie van der Maas. Betere communicatie moet ervoor zorgen dat het percentage in de toekomst verder daalt. "We hopen dat meer informatie, bijvoorbeeld over wat wel en niet in de plastic zak mag, voor een nog betere scheiding zorgt."