Volledig scherm
Impressie van wat de Zeeuwse Lagune had moeten worden © WTS Architecten

Noord-Beveland en Zeeuwse Lagune schikken minnelijk - 4 ton voor initiatiefnemer

Update 19.55 uurWISSENKERKE - Het geschil tussen de gemeente Noord-Beveland en initiatiefnemer Marco Doeleman van de Zeeuwse Lagune is na langdurig getouwtrek opgelost. De gemeente heeft een minnelijke schikking getroffen met Doeleman en betaalt hem een bedrag van in totaal 372.500 euro exclusief btw. De ondernemer hoeft ook niet langer aan nog openstaande financiële verplichtingen te voldoen. 

Dat meldt de gemeente vanmiddag. Doeleman wilde ooit vier eilanden met hotelappartementen, recreatieappartementen en recreatiewoningen in het Veerse Meer aanleggen, maar dat stuitte op veel verzet. Nadat de plannen in oktober 2017 - onder meer op basis van de Kustvisie - door de gemeenteraad waren afgeschoten en de rechter de gemeente in het gelijk stelde, diende de  initiatiefnemer een schadeclaim in. Ook kondigde hij hoger beroep aan.  Volgens de gemeente was de keuze een lange en kostbare procedure met een onzekere uitkomst, of een minnelijke schikking. Het is dat laatste geworden. De gemeenteraad heeft op 28 februari al ingestemd met de overeenkomst tijdens een besloten vergadering, tot ergernis van de PvdA in de gemeenteraad.

Fooitje

Doeleman zelf heeft ‘weinig commentaar’ op de uitkomst. ,,Ik ben met een fooitje afgescheept, maar het heeft geen enkele zin om te blijven procederen. Ik kijk liever vooruit. We hebben nog steeds een locatie aan de Veerse Dam”, doelt hij op zijn restaurant Vrouwe in den Polder.  Vijftien jaar geleden al werd door verschillende bestuurlijke partijen besloten dat het gebied aan de voet van de Veerse Dam moest worden teruggegeven aan de natuur. Friettent De Lekkerbek zou een andere plek krijgen aan de westkant van de dam en Vrouwe in den Polder (van Doeleman) moest naar de oostkant verhuizen. ,,Ik wil nu wel eens antwoord van de provincie en de gemeente Veere hoe we daar mee omgaan.” Doeleman is naar eigen zeggen ‘voorzichtiger geworden om enthousiast te worden’. ,,In de hele gebiedsvisie Veerse Meer is al enorm veel gemeenschapsgeld gestoken. Dan heb ik het niet over tonnen. Maar wat is er nu van terecht gekomen?” Noord-Beveland is wat Doeleman betreft in elk geval ‘niet meer aan de bal'. ,,Het blijft me verbazen dat het in Nederland mogelijk is dat een overheid afspraken kan maken en zich daar vervolgens niet aan hoeft te houden.”

Toekomstvisie

Burgemeester Letty Demmers is opgelucht dat de kwestie op deze manier is opgelost en denkt dat dat ‘in het belang is van de inwoners van Noord-Beveland’.  ,,We kunnen nu door met de Toekomstvisie Noord-Beveland en nieuwe keuzes maken, zonder het verleden mee te slepen.” Ze beaamt dat de initiatiefnemer bij lange na niet volledig wordt gecompenseerd. De gemaakte kosten liggen naar schatting rond de miljoen euro. Dat de gemeente nu vier ton armer is en daar in principe niks voor terug heeft, is volgens Demmers feitelijk juist. ,,Alleen was er in 2010 nog geen sprake van een Kustvisie. Het is jammer van het geld, want dat is gemeenschapsgeld en daar moet je zorgvuldig mee omgaan. We moeten kijken dat we deze ervaring op een positieve manier kunnen gebruiken.” 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement