Volledig scherm

Noord-Beveland buigt zich over geld voor fiets-/voetpad bovenop duinen

WISSENKERKE - Eén veilige, gezamenlijke weg voor fietsers en voetgangers bovenop de duinen, van de Veerse Dam tot aan de Stormvloedkering. Tot zover het goede nieuws dat het college van burgemeester en wethouders van Noord-Beveland donderdagavond bracht. 

Maar zoals bij elk goed bericht hoort ook hier slecht nieuws bij. In dit geval is dat het feit dat er geen co-financier is gevonden voor de 200.000 euro waar de raad vorig jaar om had gevraagd.

De gemeente Noord-Beveland moet nu de volledige pot met gereserveerd geld (875.000 euro) aanspreken om de wegen, paden en duinovergangen bij het Banjaardstrand beter en veiliger te maken. De wegen en paden zitten er vol gaten en de duinovergangen zijn onveilig omdat zij de fietspaden kruisen en onoverzichtelijk zijn. 

Meedenken

Pogingen om bij de provincie, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en het waterschap geld los te weken zijn niet gelukt. Ondanks dat deze instanties de grond waar het over gaat in eigendom hebben bleken zij niet bereid om geld in de verbetering te steken. Wel hebben zij aangegeven mee te willen denken, zowel over voorzieningen als over de wijze van beheer en onderhoud.

Naast de financiering was donderdagavond de veiligheid een punt van discussie. Zowel de VVD, Ben als NBB twijfelde hardop of het verstandig is om fietsers en wandelaars op één weg samen te brengen. Mark Faasse zag in het terugbrengen van twee kruisingen naar één geen garantie voor een verhoogde veiligheid. ,,Raken we dan niet van de regen in de drup?", vroeg hij de wethouder.

Scheiding

Dirk Hage (VVD) zag liever een fysieke dan een optische scheiding tussen fietsers en wandelaars. Het verschil in snelheid tussen e-bikes en wandelaars is volgens hem veel te gevaarlijk. Maar daar wilde wethouder Piet de Putter niet verder op ingaan. ,,Hoe het er precies uit komt te zien moet uitgewerkt worden. Het gaat hier nu om een pakket kortetermijnmaatregelen."

Opmerkelijk was dat werd gemeld dat tegenover de uitgave van de 875.00 euro ook inkomsten moeten staan. Als mogelijke bron daarvan werden huisjes, (slaap)strandhuisjes en een nieuw paviljoen genoemd. 

Over twee weken stemt de gemeenteraad over het voorstel.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement