'Niks zweverigs aan de Spirituele Beurs'

VIDEOGOES - De spirituele beurs van het 't Westlicht in Goes is groter dan ooit. Het halfjaarlijkse evenement wordt voortaan in de Grote Kerk gehouden, waar ruimte is voor honderd standhouders. ,,En dan staan er nog veertig op de reservelijst", zegt organisator Mieke Boot.

Wat moet je als nuchtere Zeeuw op een spirituele beurs? Is dat niet alleen voor zweverige types? ,,Nou juist helemaal niet!", reageert  Boot. ,,Er is eigenlijk helemaal niks zweverigs aan. Spiritueel zijn betekent dat je blij wordt dat iemand anders iets moois heeft neergezet. Dat kan al zijn dat je iemand ziet genieten van een ijsje of een kind voor het eerst zonder zijwieltjes ziet fietsen. Iedereen kan hier zijn, daar hoef je echt niet zweverig voor te zijn."

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Mieke Boot van spiritueel centrum ‘t Westlicht in Goes op archiefbeeld. © Johan vd Heijden

Op zoek naar rust

Volgens de grondlegger van centrum 't Westlicht is er voor iedereen op het gebied van creativiteit, bewustwording, gezondheid of welzijn wel iets te vinden. ,,Veel mensen zijn bijvoorbeeld op zoek naar rust."

Boot hield 3,5 jaar geleden de eerste spirituele beurs in de katholieke kerk pal naast centrum 't Westlicht. Vanwege de grote belangstelling van standhouders en publiek besloot Boot in september de sprong te maken naar een grotere opzet. Dat was ook een letterlijke sprong. ,,In de Grote Kerk aan de overkant hebben we veel meer ruimte, voor wel 100 standhouders." 

Grootste spirituele beurs

,,Binnen anderhalve maand zaten we al aan het maximum, er staan nog veertig standhouders op de wachtlijst. We mogen ons nu de grootste spirituele beurs van zuid-west Nederland noemen", glundert Boot. Zelf beleeft ze ook veel plezier aan de beurs. Met veel bezoekers en standhouders heeft ze een warme band opgebouwd, getuige de dikke knuffels waarmee ze hen begroet. ,,Ik geniet vandaag van de mensen, de mooie muziek en ik ga misschien nog een fijne rugmassage nemen."

Helaas kan Mieke Boot daarvoor niet meer bij Ilze Abrahamse terecht. ,,Ik heb (de ziekte, red.) MS en heb een maand geleden moeten besluit en te stoppen met de massages. Wel geef ik bijvoorbeeld nog voet- en handreflexmassages", wijst ze naar de banner achter haar. Daarnaast werkt de Goese nog een aantal andere therapieën om 'mensen fijner in hun eigen ik te laten komen', zoals  voice dialogue en familieopstellingen.

Meditatiebankjes

Naast haar heeft  Henk Tennekes een kraampje inricht. Hij verkoopt alles wat met meditatie te maken heeft. ,,Veel mensen mediteren op een kussen, maar krijgen dan al snel pijn. Op mijn zelfgemaakte meditatiebankjes kun je uren blijven zitten, zelfs als je rugpijn hebt." Achter het hout van elk bankje zit een verhaal. Ze zijn gemaakt van kasten van beroemde mensen, komen uit historische panden of zijn gezaagd uit oude meerpalen uit de Zierikzeese haven. Tennekes staat niet voor zichzelf op de beurs. ,,De volledige opbrengst gaat naar kinderen in een lepradorp in Kenia."

De bankjes van Henk zijn nog tamelijk tastbaar, maar wie zich over wil geven aan één van de mediums, magnetiseurs, klankschaaltherapeuten of verkopers van engeltjes, edelstenen, of oliën heeft toch echt wat meer 'spiritualiteit' nodig. Ook voor wie dat niet heeft, blijft de beurs een belevenis. Al is het maar om je te verwonderen. Dat kan dan weer -heel down to earth- onder het genot van een bakje snert dat onder de preekstoel wordt opgediend.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement