De Spuiweg in Kortgene, met aan de linkerkant de huizen aan de Spuikom en rechts de kavel waarop vier bungalows moeten komen.
Volledig scherm
De Spuiweg in Kortgene, met aan de linkerkant de huizen aan de Spuikom en rechts de kavel waarop vier bungalows moeten komen. © Google Streetview

Nieuwbouw in Kortgene: voor de één top, voor de ander een strop

KORTGENE - Op het eerste oog hebben de oude graansilo van Kortgene en een verwoeste landbouwschuur aan de Spuiweg weinig met elkaar gemeen. Toch zijn er veel overeenkomsten. Beide locaties liggen er sinds 1997 ongebruikt bij, en nu zijn ze allebei in beeld voor woningbouw.

Aan de Spuiweg wil Ad Geelhoed van Delta Marina vier bungalows neerzetten. Het terrein is al jarenlang eigendom van de jachthaven. Tot 1997 stond er een opslagloods, maar die ging bij een brand verloren en sindsdien ligt het terrein er onbebouwd bij. De bewoners van de hoger gelegen Spuikom weten niet beter; zij hebben vrij zicht over de polder sinds zij in 2000 hun nieuwbouwhuizen betrokken. Ze zijn niet blij met de bouwplannen van Geelhoed, ook al is de afspraak gemaakt dat het uitzicht gewaarborgd moet blijven. De omwonenden vrezen dat de open ruimtes tussen de bungalows uiteindelijk dichtgroeien door hoge beplanting en aan- of bijgebouwen. 

De gemeente Noord-Beveland steunt het plan. Het voldoet aan de gestelde eisen en de gemeente vindt dat Geelhoed rekening houdt met de belangen van de Spuikombewoners. Wel moet de bestemming van de grond aangepast worden: van ‘agrarisch’ naar ‘wonen’. 

Een paar honderd meter verderop, op de hoek van de Beurtschippersstraat, is het projectontwikkelaar Marsaki die plannen heeft. Op de locatie waar tot 1997 de 35 meter hoge graansilo stond, moet in de toekomst een appartementencomplex verrijzen. Het gebouw krijgt een trapsgewijze opbouw, van twee naar vijf verdiepingen. Vijftien van de twintig appartementen zijn voor recreatief gebruik. Ook voor dit project is een wijziging van het bestemmingsplan nodig omdat op de beoogde kavels maximaal vijf woningen zijn toegestaan.

Een impressie van het appartementencomplex dat Marsaki aan de Beurtschippersstraat in Kortgene wil bouwen.
Volledig scherm
Een impressie van het appartementencomplex dat Marsaki aan de Beurtschippersstraat in Kortgene wil bouwen. © buroSALT