Volledig scherm
Het hoogspanningsstation bij Rilland. © TenneT/Chris Pennarts

Nieuw hoogspanningsstation bij Rilland in gebruik genomen

RILLAND - Het nieuwe 380kV-hoogspanningsstation bij Rilland is in gebruik. Netwerkbeheerder TenneT heeft de bestaande hoogspanningslijn er dinsdag op aangesloten. 

TenneT was sinds januari bezig met bouwen van twaalf wintrackmasten: die waren nodig om het nieuwe station aan te sluiten op de bestaande lijn. De komende maanden wordt ook de hoogspanningslijn tussen Rilland en Zandvliet (België) aangesloten op het hoogspanningsstation. Halverwege volgend jaar volgt de lijn tussen Rilland en Geertruidenberg.

Met de ingebruikname van het hoogspanningsstation is een eerste stap gezet naar de ingebruikname van een nieuwe 380 kV-lijn tussen Borssele en Rilland. De aanleg daarvan moet nog beginnen. Het project liep vertraging op, door een conflict tussen TenneT en aannemerscombinatie Heijmans-Europoles (HEP). TenneT moest daarom op zoek naar nieuwe aannemers. 

De nieuwe lijn en dus ook het nieuwe station zijn nodig om aan de groeiende vraag aan en het groeiend transport van elektriciteit te voorzien.  De 380kV staat voor 380 kilovolt - de zwaarste lijnen die er in Nederland zijn.