Volledig scherm
Fleur van der Laan ruimt dagelijks plastic op in de inlagen bij de Kaloot. © Marcelle Davidse

‘Niemand neemt verantwoordelijkheid over inlagen bij Kaloot’

BORSSELE - Een beetje verslagen kijkt Fleur van der Laan over de inlagen  achter het strandje bij de Kaloot. Ze wijst naar het zwerfvuil, raapt het op zoveel ze kan en stopt het in meegebrachte vuilniszakken. ,,Dit schoonhouden is een onmogelijke taak."

Iedere dag loopt de inwoonster van Borssele én dorpsraadlid met hond Matsi langs die inlagen. Steevast gaat een rol vuilniszakken mee onder de arm. Altijd kan ze zo'n zak makkelijk vullen, altijd blijft het vechten tegen de bierkaai, vertelt Van der Laan zaterdagmiddag.

Afvalberg

,,Ik heb assistentie gevraagd van de gemeente, ik heb Rijkswaterstaat te hulp gevraagd en tenslotte ook het Waterschap, maar geen van deze instanties voelt zich verantwoordelijk, of neemt de enorme afvalberg die bij Borsele aanspoelt serieus. Inmiddels is het plastic zó versnipperd dat het bijna niet meer op te rapen is en door de minuscule plastic deeltjes die onder het zand verdwijnen is het hele natuurgebied vervuild.”

Volledig scherm
Minuscule stukjes zwerfafval, die bijna niet meer op te rapen zijn. © Marcelle Davidse

Kringetje

Van der Laan hekelt het feit dat niemand de verantwoordelijk neemt voor het schoonhouden van het gebied. ,,Ligt er afval in het dorp, dan komen ze dat dezelfde dag nog ophalen. Heel ad rem.” Instanties wijzen volgens haar naar elkaar. ,,Zo blijf je in het kringetje. Ik heb die troep ook niet gemaakt. Maar ik vind dat het er niet uitziet. En het is ook nog slecht voor het milieu. Dus doe ik er wat aan.”

Bewijs

Het strand zelf wordt eens per maand schoongemaakt, merkt ze op. ,,Door Heijmans, met zo'n rupsvoertuig. Maar het afval blijft maar komen. Grotendeels komt dat van de scheepvaart. Ik heb gewerkt in die sector, weet hoeveel er ongezien overboord gaat. Het bewijs ligt aan het strand.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement