Zonnepanelen op daken? Dat vindt de gemeente Noord-Beveland helemaal prima. Maar op (landbouw)grond zijn de panelen niet welkom, ook niet als het verzoek van een collega-overheid komt.
Volledig scherm
PREMIUM
Zonnepanelen op daken? Dat vindt de gemeente Noord-Beveland helemaal prima. Maar op (landbouw)grond zijn de panelen niet welkom, ook niet als het verzoek van een collega-overheid komt. © Thinkstock

Nee, nee en nog eens nee: Noord-Beveland weert zonnepark van waterschap

KAMPERLAND – Op de vele akkers van Noord-Beveland zijn zonnepanelen niet welkom. En de gemeente houdt woord. Meer dan dat zelfs. Waterschap Scheldestromen wil bij de zuiveringsinstallatie in Kamperland graag een zonnepark met 552 panelen neerzetten, maar dat duurzame feestje gaat ook niet door.

Stellages vol glimmende zonnepanelen. Daar krijgen ze op Noord-Beveland de kriebels van. „We hebben vorig jaar met elkaar afgesproken dat de overstap naar duurzame energie niet ten koste gaat van het agrarische en open landschap”, zegt wethouder Adrie van der Maas. Een duidelijke afspraak, maar in het geval van het waterschapszonnepark gaat die regel niet op. Het beoogde perceel bevindt zich namelijk niet op landbouwgrond, maar op het braakliggende terrein bij de waterzuiveringsinstallatie aan de Bosdijk. En door de omliggende bosschages zijn de zonnepanelen voor passanten niet te zien.