Volledig scherm
Het door het museum in Goes aan te kopen schilderij van Marinus Zwigtman. © Koen van Rooijen

Museum in Goes koopt zeldzaam werk van schilder Marinus Zwigtman

GOES - In Historisch Museum De Bevelanden in Goes kan binnenkort een werk van schilder Marinus Zwigtman uit Wissenkerke worden bewonderd. Het heeft volgens conservator Koen van Rooijen een grote documentaire waarde.

Het schilderij - dat rond 1840 moet zijn gemaakt - toont namelijk een meisje in Noord-Bevelandse klederdracht. ,,En daar zijn maar twee of drie afbeeldingen van bekend. Dat maakt dit een belangrijk stuk.'' Het meisje op het schilderij is wellicht de dochter van Zwigtman. ,,Ik kan dat niet hard maken, maar het ligt voor de hand.''

Marinus Zwigtman (1818-1848) was de oudste zoon van Cornelis Zwigtman. Hij werkte in het schildersbedrijf van zijn vader en kreeg van hem ook teken- en schilderles. Volgens Van Rooijen was Cornelis, die op de tekenschool in Middelburg heeft gezeten, de betere kunstschilder van de twee. Het nu aan te kopen werk van zoon Marinus typeert hij als 'licht naïef'.

De conservator van het museum kwam het schilderij onverwachts tegen in de antiekwinkel van Annet van der Schraaf in Goes. De gemeente Noord-Beveland stelt 1600 euro beschikbaar om het te kunnen aankopen. Volgens Van Rooijen komen dit soort werken zelden op de markt en is het een buitenkans om het nu te verwerven.

Marinus Zwigtman stief op 26 januari 1848 op 30-jarige leeftijd aan de gevolgen van tuberculose. Er zijn in totaal maar vier werken van hem bekend. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement