Volledig scherm
In de mosselveiling worden de mosselen ontdaan van de schelp om het product te keuren. © Johan van der Heijden

Mosselfans weten nu alles van hun favoriete hapje

YERSEKE – Eind van de ochtend komt de regen met bakken uit de lucht. Het weerhoudt de mosselliefhebbers niet van een vaartochtje naar de mosselpercelen op de Oosterschelde. Doorweekt komen ze een uur later van het dek af. Op naar de volgende demonstratie: de mosselveiling.

Daar vertelt Sebastiaan van der Jagt over het proces van boot tot bord. Ging het selecteren van de mossels vroeger met de hand, tegenwoordig neemt een machine het werk uit handen. Een sensor telt de mossels, een camera bepaalt het formaat en de machine zorgt dat de schelpen in de juiste bakjes terechtkomen.

Selectieproces

Bas Zegers uit het Brabantse Haaren staat er met zijn neus bovenop. Hij vindt het selectieproces reuze interessant. “Nu zie je wat er allemaal aan vooraf gaat voordat de mosselen op je bord belanden. Het is nog altijd een behoorlijk bewerkelijk proces.” Bas heeft genoten van de uitleg. Maar nog meer van de rondvaart op een mosselkotter. “Nooit geweten dat die mosselpercelen in ondiep water liggen. Het is hooguit anderhalve meter.”

De Vlaamse Peggy Denorme had vooraf niet verwacht dat er nog zoveel handwerk bij komt kijken. “Het procedé is erg mooi om te zien. Een echt ambacht. Dat zie ik graag. Leuk om dat eens van dichtbij mee te maken. Dan ga je de mosselen pas echt waarderen. In het seizoen eten wij ze graag. Vooral mijn man is een groot fan.”

Mosselseizoen

Het mosselseizoen is eind vorige maand begonnen. “Het is een goed begin”, zegt veilingmeester Nico van Zantvoort. “Alleen het formaat blijft nog een beetje achter in vergelijking met voorgaande jaren. Hopelijk trekt dat later in het seizoen nog bij. Zeker bij de gespecialiseerde restaurants is vraag naar grote mossels. Dat willen de mensen nu eenmaal.”

Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau, dat de organisatie in handen heeft, is tevreden over het verloop van de dag. “De betrokkenheid van de mensen is erg hoog. Zowel in Nederland als in Vlaanderen. Zeker een derde van de bezoekers komt uit België.”

Rondleiding en uitleg

Naast een rondleiding op de mosselveiling en een rondvaart op een kotter, kregen bezoekers uitleg in de oesterputten en bij schelpdierenbedrijf Prins & Dingemanse.