Molen De Rozeboom in Krabbendijke heeft zijn wieken terug

VideoKRABBENDIJKE - Molen De Rozeboom in Krabbendijke is weer als nieuw. Met het terugplaatsen van de wieken is er een einde gekomen aan het groot onderhoud aan de voormalige korenmolen uit 1862.

Voor de toekijkende passanten is het geen alledaags gezicht, voor Gijs Jan Berkhof van molenmakersbedrijf Berkhof en zijn mannen is het dagelijkse kost. Om zes uur reden ze weg uit het Gelderse Zwartebroek om De Rozeboom zijn wieken terug te geven. Een klus die alleen lukt als er niet te veel wind staat. Berkhof is tevreden: „Windkracht drie en een zonnetje: perfect.”

Op teken van Berkhof beweegt de hijskraan langzaam richting de molen, waar twee molenmakers op ruim elf meter hoogte klaarstaan om de roede aan de askop te bevestigen. Mart van Loon van de gemeente Reimerswaal kijkt toe vanaf de grond.

De onderhoudsbeurt gebeurde in opdracht van de gemeente, die eigenaar is van de molen. Eerder al werden de romp, kap en staartconstructie van de grondzeiler onder handen genomen. „Als het goed is, kan De Rozeboom er nu weer 25 jaar tegenaan”, zegt Van Loon.

Volledig scherm
© Ellen Jobse
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement