Volledig scherm
© RGBStock

Miljoenen voor nieuwe scholen in Waarde en Krabbendijke

KRUININGEN - De Julianaschool in Krabbendijke en D'n Akker in Waarde kunnen in 2021 een nieuw onderkomen laten bouwen. De gemeente Reimerswaal heeft hiervoor 3,6 miljoen euro opgenomen in de financiële meerjarenplanning.

De oudste delen van beide schoolgebouwen zijn bijna zestig jaar oud. Volgens wethouder Izak Vogelaar (VVD, onderwijs) is dat het moment dat scholen in aanmerking komen voor nieuwbouw. Enkele jaren geleden is de financiering van het onderwijs veranderd. De scholen zijn nu zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw, maar de gemeente staat nog wel aan de lat als het gaat om vervangende nieuwbouw. Door nu alvast duidelijkheid te verschaffen over wanneer de gemeente daar geld voor uittrekt, kunnen schoolbesturen dat afstemmen op investeringen in het huidige gebouw, is de gedachte.

Voor reformatorische Julianaschool in Krabbendijke staat 2,3 miljoen op de investeringsplanning, voor christelijke basisschool D'n Akker in Waarde gaat het om een bedrag van 1,4 miljoen. Openbare basisschool De Klimroos in Krabbendijke komt volgens Vogelaar in 2023 in aanmerking voor nieuwbouw. Vogelaar ,,Pas na 2030 komen er weer andere scholen aan."

Of de scholen in Krabbendijke op hun huidige locatie aan de Hinkelingestraat of elders nieuwbouw willen plegen, moet nog worden bepaald. Volgens Vogelaar is het idee om de scholen op bijvoorbeeld het veilingterrein samen te laten gaan in een brede school definitief van de baan. Het CDA heeft zich daar in het verleden vaak voor uitgesproken. Wat fractievoorzitter Peter Koeman betreft is het nog geen gelopen race. ,,Voordat we het geld definitief uitgeven, wil  ik het daar het nog wel eens over hebben", zegt hij. Directeur Gerard Hoogerland van Julianaschool wil inhoudelijk nog niet vooruitlopen op nieuwbouwplannen. ,,Het oudste en grootste gedeelte van ons gebouw dateert van 1961. Om die reden zouden we erg blij zijn als we een nieuw schoolgebouw kunnen krijgen", laat hij weten.

Voor D'n Akker zijn de toekomstplannen nog lang niet uitgekristalliseerd, zegt directeur Kees Walhout. Volgens hem kan een grondige renovatie ook een optie zijn. ,,Met nieuwbouw ziet alles er weer spic en span uit, maar het is de vraag of we daarmee in alle opzichten vooruit gaan. Volgens de huidige normen zijn de lokalen bijvoorbeeld een stuk kleiner." Qua ruimte zit D'n Akker momenteel wel  goed. Na de sluiting van openbare school D'n Bogerd in 2013, heeft D'n Akker een deel van de vrijgekomen lokalen in gebruik genomen. Kinderopvang Kibeo nam intrek in een ander deel van het pand. Walhout verwacht later dit jaar meer duidelijkheid wanneer het integraal huisvestingsplan voor de Reimerswaalse scholen wordt vastgesteld.