Volledig scherm
Op deze plek wil Engie een biovergister bouwen. © Joeri Wisse

Mestvergister niet naar een andere plek in Reimerswaal

RILLAND - Reimerswaal kan energiebedrijf Engie geen andere geschikte locatie in de gemeente aanbieden voor de bouw van een mestvergister. Tot die conclusie zijn beide partijen deze week gekomen. 

Engie wil in de Bathpolder bij Rilland een biocentrale bouwen die voor zo'n 12.000 huishoudens groen gas opwekt door mest en andere plantaardige en dierlijke reststromen te vergisten. De centrale komt tussen de kassen te staan. Twee tuinders, een paprika- en veldslakweker, zijn mordicus tegen het plan. Ze vrezen besmetting van gewassen, al stelt Engie dat deze zorgen ongegrond zijn. Een aantal omwonden is bang voor stankoverlast.

De gemeenteraad van Reimerswaal trok zich de zorgen aan en stelde in september voor om Engie een andere plek aan te bieden. Nu is gebleken dat het niet mogelijk is om een locatie te vinden die aan alle technische eisen voldoet en waar Engie binnen hetzelfde tijdsbestek als in de Bathpolder (waar het bestemmingsplan al de bouw van een biocentrale toestaat) aan de slag kan.

Volgens wethouder Jaap Sinke was het een goed gesprek. Hij heeft nogmaals de zorgen van het college van B&W en de gemeenteraad overgebracht. ,,Ook heb ik meegegeven dat er geen millimeter ruimte is om de bestaande verleende vergunning te verruimen.”  

Engie belooft met de glastuinbouwers in gesprek te gaan en de gemeente over de voortgang te informeren. Zo zijn de raadsleden uitgenodigd voor een excursie naar Bemmel, waar Engie een enigszins vergelijkbare centrale heeft.

Volledig scherm
De aanvoer en afvoer van de centrale in Rilland schematisch in beeld gebracht. © Willem Adriaansens
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement