Volledig scherm
© Thinkstock

Meer vrijheid bij bouwen in Borsele

HEINKENSZAND - Makkelijker en sneller bouwen of verbouwen. Dat is het uitgangspunt van de nieuwe omgevingswet, die in 2021 van kracht wordt. Borsele loopt daarop vooruit en werkt al volgens de nieuwe wet in het buitengebied. ,,En dat vergt een hele omslag in denken'', zegt wethouder Ad Schenk.

Het bestemmingsplan. Iedereen die wil bouwen of verbouwen krijgt er mee te maken. Want daarin legt een gemeente vrij gedetailleerd vast wat er wel en niet mag in een dorp, stad of polder. Past iets niet in het bestemmingsplan, dan ben je meestal uitgepraat. Dat verandert met de komst van de nieuwe omgevingswet. ,,Je zegt nu eigenlijk: kom maar met een goed idee, en dan gaan wij meedenken'', zegt wethouder Ad Schenk van Borsele.

Meer vrijheid

Vooruitlopend op de invoering van de wet is het oude bestemmingsplan buitengebied omgezet naar een nieuw omgevingsplan. Dat betekent meer vrijheid voor plannenmakers, want er zijn minder details vastgelegd. ,,Maar we hebben wel gekeken hoe ver je daarmee moet gaan. We hebben vastgelegd wat echt niet kan.'' Het buitengebied van Borsele wordt dus geen vrijplaats waar iedereen zijn of haar gang kan gaan. Maar het is wel een stuk flexibeler. In de oude situatie was bijvoorbeeld op een perceel precies ingetekend waar gebouwd mocht worden. Wilde je een schuur of een huis twee meter naar achteren neerzetten, dan had je een probleem. Dat gebeurt nu niet meer.

Gegevens

Nog een grote verandering is dat alle regels en wettelijke voorschriften aan elkaar gekoppeld zijn per adres. Dus als iemand een huis wil bouwen in het buitengebied, hoeft hij of zij alleen het adres in te tikken in een speciaal computerprogramma en dan rollen de gegevens er uit. Van beantwoording van de vraag óf er wel gebouwd mag worden tot milieuvoorschriften. ,,En de mensen krijgen alleen de dingen te zien die relevant zijn voor dat adres.''

Het omgevingsplan voor het Borselse buitengebied is nu in concept klaar en ligt vanaf vandaag ter inzage. Zie: http://borsele.dev.crotec-omgevingsplan.nl

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement