Volledig scherm
Veertien van 66 deelnemende huishoudens aan de 100-100-100-wedstrijd hielden hun luiers 100 dagen lang apart. In totaal produceerden ze 673 kilo aan luiers. Alle 66 deelnemende huishoudens hielden 556 kilo ‘gewoon’ restafval over. © Thinkstock

Meer luiers dan restafval in afvalbespaarwedstrijd in Reimerswaal

KRUININGEN - De hoeveelheid vieze luiers die 66 huishoudens in de gemeente Reimerswaal de afgelopen 100 dagen produceerden, is groter dan de berg met restafval die ze gezamenlijk overhielden. Dat is één van de opmerkelijke conclusies van de 100-100-100-wedstrijd die vorige week eindigde.

De opzet van de uitdaging is simpel. Honderd huishoudens proberen gedurende honderd dagen honderd procent minder restafval te produceren. In Reimerswaal deden dus 66 huishoudens mee. Ze deden behoorlijk hun best met afval verminderen en scheiden, want gemiddeld hielden ze de afgelopen zeven weken nog geen 19 kilo restafval per adres over. Daarvan was ruim 10 kilo afkomstig van luiers.  Nu produceert Reimerswaal jaarlijks nog 4,6 miljoen kilo restafval. Als iedereen het voorbeeld van de deelnemers zou volgen, blijft er ruim 600.000 kilo over.

Nascheiding

Reimerswaal schakelt, net als Borsele, Noord-Beveland en Terneuzen over op nascheiding. Mensen hoeven vanaf 1 april 2020 plastic niet meer zelf te scheiden, dat gebeurt dan in een fabriek in Rotterdam. Om inwoners te stimuleren goed te blijven scheiden (vooral gft en papier) komt er binnenkort een campagne. 

Deelnemers van de 100-100-100-actie in Reimerswaal deelden ook volop tips met elkaar. De stoffen broodzakken en kaasdoeken van Margreet Verschuure uit Kruiningen werden een regelrechte hit. Lees hier het verhaal van Margreet én haar tips om afval te besparen terug.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement