Volledig scherm
De 9-jarige Mares de Regt uit Colijnsplaat is de eerste kinderburgemeester van Noord-Beveland. © Ellen Smaardijk

Mares (9) is de eerste kinderburgemeester van Noord-Beveland

WISSENKERKE - Mares de Regt is de eerste kinderburgemeester van Noord-Beveland. De 9-jarige Colijnsplaatse wist de driekoppige jury en haar zes medekandidaten voor zich te winnen. „Ik voel me heel bijzonder.”

Met een grote glimlach neemt kersverse kinderburgemeester Mares donderdagmiddag de felicitaties in ontvangst. Ze mag zelfs even de ambtsketen proberen, met op de schakels de namen van de zes dorpen en een sluiting met een Zeeuwse knop. De feestelijke installatie van Mares is donderdag 28 november, voorafgaand aan de raadsvergadering.

Uit het hoofd

„Ze deden het alle zeven goed”, zegt burgemeester Letty Demmers, die samen met raadslid Ellen van der Klooster en jongerenraadslid Inès Struijcken de jury vormde van deze eerste kinderburgemeesterverkiezing. „Mares sprong eruit omdat zij als enige haar speech grotendeels uit het hoofd deed. Ze sprak erg duidelijk en presenteerde zichzelf met veel flair. En, ook niet onbelangrijk: ze kreeg de meeste stemmen van haar medekandidaten.”

Mares - met haar 9 jaar de jongste van de zeven deelnemers - krijgt de glimlach maar niet van haar gezicht. „Ik vind het zó leuk dat ik het geworden ben. Aan het begin van de middag was ik erg nerveus, maar na de eerste presentatie waren de zenuwen weg. Ik hoop dat ik snel aan de slag mag met mijn project: een campagne opzetten waarin alle scholen, winkels, restaurants en vakantieparken op het eiland zich samen gaan inzetten voor het verminderen van de plasticsoep.”

Volledig scherm
De zeven kandidaten beleefden een spannende middag in de raadszaal van het gemeentehuis in Wissenkerke. © Ellen Smaardijk