Volledig scherm
V.l.n.r. de VVD-raadsleden Joute van der Meij, Iman Vleugel en Tiny van Loon © Willem Adriaansens

Ludieke acties voor Coming Out Day in raad Kapelle

KAPELLE - Aan de gevel van het Kapelse gemeentehuis wapperde dinsdag 11 oktober geen regenboogvlag. Toch waren de kleuren van de regenboog op Coming Out Day volop zichtbaar in de raadszaal.

De VVD-fractie had een voetbal in de kleuren van de regenboog meegenomen naar de gemeenteraadsvergadering. Die bal werd pontificaal voor de vier raadsleden op tafel neergelegd. Fractievoorzitter Tiny van Loon maakte van het agendapunt mededelingen gebruik om namens de fractie een statement te maken.

Respect
"Op Coming Out Day hijsen heel veel gemeenten en overheidsinstellingen de regenboogvlag. Bij ons is er voor gekozen om dat niet te doen. Toch willen wij er aandacht voor vragen en door middel van dit symbool ons respect wél tonen voor deze doelgroep", aldus Van Loon.

De VVD diende begin dit jaar nog met de PvdA een motie in. De twee fracties probeerden daarmee de regenboogvlag, die symbool staat voor het respect voor mensen met een andere seksuele geaardheid, alsnog te laten hijsen in Kapelle. De overige partijen stemden die motie echter weg.

Cadeautje
Om toch nog wat te doen aan Coming Out Day hadden naast de VVD ook de twee vertrekkende PvdA-raadsleden een ludieke manier gekozen om aandacht te vragen voor deze dag. Joyce Bommer en Cees van Ruiten waren beiden de gehele vergadering gesierd met een regenboogstrik om de nek.

Bommer bood het college ook nog een cadeautje aan: een regenboogvlag. "In de hoop dat we die in de toekomst wel zullen zien wapperen zodra er een minder behoudende wind waait."

Volledig scherm
Joyce Bommer (links) en Cees van Ruiten met hun regenboogstrik. © Willem Adriaansens