De kippen van Léon Jansen uit Schore mogen weer naar buiten na de ophokplicht.
Volledig scherm
De kippen van Léon Jansen uit Schore mogen weer naar buiten na de ophokplicht. © Johan van der Heijden

‘Lockdown’ voor kippen is voorbij, 45.000 Zeeuwse hennen mogen weer zandbaden nemen en tussen de wilgen scharrelen

SCHORE - Acht weken lang moesten ze binnenblijven, de 45.000 vrije-uitloopkippen van Ekoz in Schore. Hun baas Léon Jansen opende vanmorgen voor het eerst sinds 12 februari het meterslange gordijn naar buiten. ,,Witte kippen zijn altijd wat voorzichtiger dan bruine. Het duurde wel paar minuten voordat de eersten naar buiten kwamen.”

Minister Schouten had de ophokplicht ingesteld vanwege de uitbraak van de vogelgriep. Nu het gevaar geweken is en de ‘lockdown’ voor pluimvee voorbij is, is Jansen ook verplicht om de kippen zo snel mogelijk weer naar buiten te laten. De regels voor het stempel ‘vrije-uitloopeieren’ schrijven dat voor. Het pluimvee kan nu weer naar hartenlust in de wilgen op het terrein zitten of kuiltjes maken in het zand, zodat ze stofbaden kunnen nemen. ,,De kippen vinden dat prachtig.” 

Quote

Kippen vinden het prachtig om een stofbad te nemen!

Léon Jansen

Het vrije regime heeft geen gevolgen voor de eierproductie. ,,Dat is meer afhankelijk van het weer”, weet Jansen. ,,Wel eten de dieren iets meer. Buiten is het meestal wat kouder, de kippen hebben dan meer energie nodig om zich op temperatuur te houden. Ook bewegen ze meer als ze buiten zijn.”

Controleren of iedereen binnen is

Jansen vindt buitenlopende kippen een mooi zicht, maar  opheffen van de ophokplicht geeft ook extra werk en zorgen. ,,In deze tijd zit je met de ganzen en eenden, dat geeft een risico op uitbraak van ziektes.” Ook moet hij ‘s avonds weer aan de bak. ,,Als het gaat schemeren gaan ze zelf naar binnen en daarna gaat de boel  automatisch dicht, maar ik controleer altijd of er niet één achterblijft.”

Overigens pleit Jansen voor om de kippen in de winter vaker binnen te houden. Je zou het een intelligente lockdown kunnen noemen. ,,Koeien staan 's winters ook op stal. De meeste mensen gaan als het slecht weer is ook naar binnen. De kippen hebben binnen ook ruimte genoeg, dus waarom zou je ze met slecht weer en grotere kans op ziektes naar buiten sturen? Helaas is de regelgeving nog niet zover.”