Volledig scherm
Historisch Museum De Bevelanden in Goes. © PZC

Lobby redt museum Goes van ondergang

GOES - Onder druk wordt alles vloeibaar. Zo ook de voorgenomen bezuiniging op Historisch Museum de Bevelanden in Goes.

Nota bene op initiatief van de coalitie in de gemeenteraad is de dreigende sluiting van de baan. Een motie van in eerste instantie CDA, VVD en SGP-CU die later raadsbreed werd, betekende donderdag tijdens de begrotingsraad de redding.

De oppositie zag de korting op het museum al niet zitten, maar ook de coalitie keerde op haar schreden terug. In hun algemene beschouwingen gaven zij deze week nog aan de voorgestelde bezuinigingen (en dus ook die op het museum) te steunen, maar de enorme lobby en acties van de afgelopen weken vanuit allerlei hoeken heeft zijn uitwerking niet gemist. Het feit dat het museumbestuur aankondigde de deuren te moeten sluiten als de bezuiniging zou doorgaan, vindt ook de coalitie een 'ongewenste ontwikkeling'.

Hoewel de korting van tafel is, wil dat niet zeggen dat in de toekomst de subsidie niet lager wordt. De raad wil dat eerst onafhankelijk wordt onderzocht hoe het museum in de toekomst nog beter de eigen broek kan ophouden. In samenwerking met de omliggende Bevelandse gemeenten, organisaties, onderwijs en andere partijen moet naar nieuwe manieren worden gezocht om de inkomsten te vergroten. Ook moet worden bekeken of Borsele en Reimerswaal (weer) willen meebetalen aan het museum.