Volledig scherm
Het nieuwe college van Borsele: burgemeester Gerben Dijksterhuis, en de wethouders Kees Weststrate (SGP/CU), Marga van de Plasse (CDA) en Arno Witkam (PvdA). © Joeri Wisse

Live: Borsels college hoopt dat hele gemeenteraad akkoord omarmt

TweetsHEINKENSZAND - Vanavond bespreekt de gemeenteraad van Borsele het bestuursprogramma voor de komende vier jaar. Dan moet duidelijk worden of de vier oppositiepartijen net zo enthousiast zijn als SGP/CU, CDA en PvdA. Verslaggever Joeri Wisse doet vanaf 19.30 uur live verslag van de discussie.
 

Voor Zeeuwse begrippen is het 'vrij uniek', durft wethouder Kees Weststrate wel te beweren. Borsele heeft geen coalitie-akkoord, maar een bestuursprogramma voor de komende vier jaar. ,,Het is geschreven aan de hand van alle zeven verkiezingsprogramma's. En daarbij heb ik echt niet die van de CU/SGP of de CDA en PvdA bovenaan gelegd", zegt hij.

Het voornemen om voor een carpoolplaats bij Heinkenszand te pleiten, is één van de voorbeelden van de gekozen methode. ,,Dat plan is afkomstig van de Lokale Partij", zegt Weststrate. Hij geeft toe dat de vier oppositiepartijen niet al hun punten terug zullen vinden in het bestuursprogramma. ,,Net zo min al alle punten van mijn partij erin staan", legt Weststrate uit.

De drie coalitiepartijen hebben bewust gekozen om het akkoord vanavond in stemming te brengen. ,,We hebben ze niet gevraagd om achteraf nog commentaar te leveren, dus het wordt nog wel spannend vanavond. Maar we hopen dat het met 19 stemmen wordt aangenomen." 

Duurzaamheid, leefbaarheid en burgerparticipatie lopen als een rode draad door het akkoord. Daarbij wil Borsele ook nog eens betaalbaar blijven. ,,We willen bij de drie goedkoopste gemeenten van Zeeland blijven horen", zegt aankomend wethouder financiën Arno  Witkam (PvdA). In het akkoord zijn allerlei doelen opgenomen, maar in veel gevallen is bewust niet aangeven hoe de gemeente precies denkt die te bereiken. Wethouder Marga van de Plasse: ,,Dit akkoord heet 'Op weg naar morgen'. Samen met de burgers en de gemeenteraad gaan we de uitdaging aan onze ambities waar te maken."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Andere locatie voor brandweerkazerne Heinkenszand lijkt uitgesloten, ondanks protest
    PREMIUM

    Andere locatie voor brandweer­ka­zer­ne Heinkens­zand lijkt uitgeslo­ten, ondanks protest

    HEINKENSZAND - Slikken of stikken. Dat gevoel overheerst bij bewoners van de Hoefbladstraat en Clara’s Pad in Heinkenszand. Een bewonersbijeenkomst afgelopen dinsdagavond heeft de onrust rondom de komst van een nieuwe brandweerkazerne in hun ‘achtertuin’ niet kunnen wegnemen. Omwonende Kim van Sabben: ,,Het kwam op ons over alsof al voor 99,9 procent zeker is dat de kazerne er komt.”