Volledig scherm
Impressie van het nieuwe pand. © Leger des Heils

Leger des Heils begint met bouw nieuw onderkomen in Goes

GOES - Het Leger des Heils in Goes hoopt in september volgend jaar een gloednieuw onderkomen op bedrijventerrein Klein Frankrijk in gebruik te kunnen nemen. De symbolische eerste paal voor het gebouw wordt 8 november geslagen.

In het nieuwe onderkomen worden het dienstencentrum (nu aan de Leliestraat) en het korpsgebouw (Ravelijn de Groene Jager) samengevoegd. Het pand aan de Leliestraat  - waarin onder meer de kleding- en meubelwinkel, de koffiehoek en een werkplaats zitten - is sterk verouderd. ,,Er moest daar sowieso iets gebeuren’’, zegt Rien Heijboer die de nieuwbouw coördineert. ,,Maar behalve dat de loods gedateerd is, is de locatie ook verre van ideaal. Het pand ligt verscholen, is lastig bereikbaar en er zijn weinig parkeerplaatsen.’’

Goed bereikbaar

Van lieverlee ontstond het idee voor nieuwbouw op een andere locatie. Op bedrijventerrein Klein Frankrijk, naast het Calvijn College en tegenover De Betho, werd een stek gevonden. ,,Op een bedrijventerrein als De Poel waren we nooit gaan zitten’’, legt Heijboer uit. ,,Dan plaats je jezelf buiten de samenleving. Maar op Klein Frankrijk zitten we straks tussen twee grote woonwijken in, op een plek die goed bereikbaar is.’’

In het pand komen ook de functies die nu nog in het korpsgebouw aan de Ravelijn de Groene Jager zitten. Het gaat om onder meer de noodopvang, de kerkzaal (die straks multifunctioneel is), gespreksruimtes en kantoren. Het in 1997 gebouwde pand aan de Ravelijn is verkocht aan een ontwikkelaar. Met de verhuizing komt een eind aan 130 jaar Leger des Heils op die locatie. ,,Dat zorgt voor wat weemoed, maar verder is er onder de vrijwilligers groot draagvlak voor het nieuwbouwplan’’, weet Heijboer.

Voordelen

Dat alles straks op één plek zit, biedt volgens hem veel voordelen. Hij noemt een voorbeeld: ,,Als we aan de Ravelijn nu een gesprek voeren en tot de conclusie komen dat iemand wat meubels of andere spullen mag uitzoeken, moeten we zo’n persoon naar de Leliestraat sturen. In het nieuwe gebouw hoeven we alleen even naar beneden te lopen.’’ Het pand is waarschijnlijk in juni klaar, waarna het nog moet worden ingericht. In september gaan de deuren open.

In het nieuwe pand zijn straks enkele ruimtes te huur voor organisaties die qua doelstelling bij het Leger des Heils passen. De Stichting Leergeld, die nu al een ruimte huurt in het korpsgebouw, verhuist mee. Het kantoor van ‘Welzijn en Gezondheidszorg’ (een aparte poot binnen het Leger des Heils) blijft gevestigd aan de Piet Heinstraat. Inloophuis Walk Inn blijft aan het Bleekveld zitten.