Volledig scherm
De Bathsewegkerk. © Dirk-Jan Gjeltema

Leefbaar Reimerswaal: red toren Bathsewegkerk Rilland met geld van Tennet

RILLAND - Leefbaar Reimerswaal wil alles op alles zetten om de toren van de Bathsewegkerk in Rilland te redden. Fractievoorzitter Marien Weststrate komt daarom vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering met een voorstel om 275.000 uit te trekken voor aankoop en restauratie.

Het geld kan volgens Weststrate uit het 'Tennetpotje' worden betaald. De netbeheerder heeft ongeveer een miljoen aan leges overgemaakt naar Reimerswaal voor de aanleg van de nieuwe 380kV-hoogspanningsleiding en het koppelstation Rilland. De gemeente wil dit geld besteden aan projecten die ten goede komen aan de meest getroffen dorpen.

Zo is in Krabbendijke een woning aangekocht om het dorpshart te vernieuwen. "Als alleen al aan die woning twee ton aan kan worden uitgegeven, moet 275.000 euro voor Rilland ook kunnen", vindt Weststrate. Hij hoopt dat een raadsmeerderheid het met hem eens is. "Dit moeten we met z'n allen voor Rilland over hebben."

Sloop

De Klankbordgroep Rilland pleit al jaren voor sloop van de verpauperde kerk in combinatie met behoud van de toren en kleinschalige nieuwbouw. Vorige week maakte het college van B&W in een raadsvoorstel bekend dat die klus zo'n 350.000 euro gaat kosten. Te veel geld, vindt het college die daarom de gemeenteraad afraadt om de toren te kopen en op te knappen en daarmee impliciet voor sloop kiest.

Overigens heeft het college volgens Weststrate een te hoge kostenraming gemaakt. Na overleg met de Klankbordgroep en de eigenaar van de kerk komt hij tot de conclusie dat 275.000 euro voldoende moet zijn.