Volledig scherm
Het AZC in Goes © Google Streetview

Lawaaiprotest tegen sluiting azc Goes

GOES - In Goes wordt deze donderdagavond een lawaaioptocht gehouden tegen de sluiting van het asielzoekerscentrum in Goes.

Het protest, waaraan onder meer een aantal politieke partijen, scholen en andere maatschappelijke organisaties deelnemen, begint om 18.30 uur bij Buurthuis De Pit.  Beheerder Ronny Menheere is initiatiefnemer van de actie.

De deelnemers aan de lawaaioptocht lopen via het azc naar het stadskantoor, waar ze een petitie zullen overhandigen aan burgemeester Herman Klitsie. De petitie is donderdagochtend 69 keer ondertekend

Het Goese asielzoekerscentrum is een gezinslocatie, wat betekent dat er uitgeprocedeerde asielzoekers worden opgevangen die in afwachting zijn van terugkeer naar hun land. Dat moet zodra het jongste kind 18 is. 

Goes heeft sinds 2011 een asielzoekerscentrum op het terrein naast de Stoomtrein Goes-Borsele. Omdat de instroom van vluchtelingen grillig is, kan de functie steeds wijzigen, bleek de afgelopen jaren. Het azc in Goes zou er in eerste instantie voor een periode van vijf jaar staan, maar in 2014 kondigde het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) aan de Goese opvang te willen sluiten door een dalende instroom. Enkele maanden later werd daar echter weer op teruggekomen.  Weer enkele maanden later, in maart 2013, besloot het COA om het azc om te vormen tot gezinslocatie. 

Van de gezinslocatie was bekend dat die dit najaar dicht zou gaan. Dat is nu enkele maanden vervroegd vanwege de afnemende instroom van vluchtelingen. Verlengen is niet mogelijk, omdat het niet in het bestemmingsplan past en de huisvesting van onvoldoende kwaliteit is voor de lange termijn.   

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement