Er komt beter weer aan, maar de terrassen in Goes zullen de komende drie weken leeg blijven.
Volledig scherm
Er komt beter weer aan, maar de terrassen in Goes zullen de komende drie weken leeg blijven. © Johan Van Der Heijden

‘Laat ondernemers gemeentelijke belasting later betalen’

GOES - Ondernemers in Goes, Middelburg, Schouwen-Duiveland en Tholen die worden getroffen door de verregaande corona-maatregelen moeten uitstel van betaling voor de gemeentelijke belastingen krijgen. Dat vinden de lokale VVD-fracties in die gemeenten. In Sluis pleit Nieuw Gemeentebelang ook voor uitstel.

De fracties klommen direct in de pen, nadat het kabinet zondag had bekendgemaakt dat behalve scholen ook de horeca de deuren drie weken gesloten moet houden. Daardoor kunnen ondernemers volgens de VVD-fracties snel problemen krijgen met het voldoen van hun financiële verplichtingen. Het even niet hoeven betalen van gemeentelijke belastingen zou soelaas kunnen bieden.

Zelfs gezonde bedrijven kunnen failliet gaan

Volgens de VVD verdienen de ondernemers steun. ‘Zelfs gezonde bedrijven kunnen failliet gaan, met grote economische gevolgen voor onze stad en haar dorpen’, schrijft de Goese fractie. Die wil van B en W weten wat ze gaan doen om de ondernemers in de gemeente Goes te steunen.

Nieuw Gemeentebelang-raadslid Ranco Bogaard in Sluis heeft vandaag zijn college van B en W ook gevraagd ondernemers uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen aan te bieden. Ondernemers verliezen inkomsten door de conoracrisis, geeft hij aan, terwijl veel lasten wel doorlopen. Het zou de gemeente Sluis volgens hem daarom soepelheid te betrachten, ‘teneinde faillissementen te voorkomen’.

Ook sportverenigingen uitstel van betaling

De Middelburgse VVD pleit ervoor ook de (sport)verenigingen uitstel van betaling van lokale belastingen te geven. ,,Ook zij worden getroffen door de maatregelen en hebben minder inkomsten", stelt fractievoorzitter Wilfried Boonman. Hij wijst erop dat ondernemers van de Belastingdienst al uitstel hebben gekregen van het betalen van btw en andere belastingen.

Ook de Schouwse VVD-fractievoorzitter Margo Lemsom heeft burgemeester en wethouders gevraagd actie te ondernemen. De inwoners van Schouwen-Duiveland volgen de adviezen van de Rijksoverheid goed op en blijven massaal thuis, stelt ze vast. De landelijke maatregelen die worden genomen om te voorkomen dat gezonde bedrijven door deze crisis omvallen, zijn volgens Lemsom onvoldoende. ,,Ook als lokale overheid is het belangrijk te kijken wat we voor hen kunnen betekenen.”