Volledig scherm
Karhang Mui © Eric Konings

Kunstenaar Karhang Mui uit Goes wint prestigieuze prijs

GOES - De Goese kunstenaar Karhang Mui (1989) heeft de tweede prijs gewonnen in de Special Award 2019. Deze vierjaarlijkse landelijke beeldende kunstwedstrijd is bedoeld om te laten zien kunstenaars met een handicap ook op diverse niveaus presteren, net als andere kunstenaars.

Karhang Mui (1989), die een vorm van autisme heeft, werkt sinds september 2009 in Galerie Atelier De Kaai in Goes van instelling Gors. Hij  werkt op grote witte vellen papier die hij tot de rand toe vol tekent.  Vacui horror (angst voor lege ruimte) wordt deze manier van tekenen ook wel genoemd. Hij vult zijn tekeningen met dieren, bergen, Chinese motieven, figuratieve elementen en abstracte patronen, soms zeer gedetaileerd. Typerend is ook de afwisseling van stevig met kleurpotlood aangezette vlakken en licht  ingekleurde vlakken, waardoor de indruk van een collage ontstaat. 

(tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Zonder titel, werk van Karhang Mui © Karhang Mui

De winnaars krijgen een geldbedrag waarmee zij hun kunstenaarschap verder kunnen ontwikkelen.  De eerste prijs was voor Thomas Verlaek uit Enschede. Marijke van Hees, voorzitter van de Raad voor Cultuur, reikte de prijzen zaterdag uit in de Utrechtse Nicolaikerk. Volgens de vakjury waren de ingezonden kunstwerken van uitzonderlijke kwaliteit, originaliteit en puurheid. Opvallend was ook de goede beheersing van technieken. In de Nicolaïkerk in het museumkwartier in Utrecht is van 16 juli t/m 15 september 2019 het werk te zien van de 39 genomineerden.   
Foto’s van deze werken en de kunstenaars zijn terug te vinden op www.specialaward.nl.

De Special Award is een initiatief van Special Arts, dat zich inzet om kunstenaars met een beperking een volwaardige plek te geven in onze samenleving. Special Arts voorzitter Peter Pennekamp gaf bij de uitreiking aan dat de Award een belangrijke rol bij het doorbreken van de gedachte dat gehandicapten, als het gaat om kunst, alleen op het niveau van ‘bezigheidstherapie’ kunnen presteren.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement