Archeoloog Dante de Ruijsscher met de mantelspeld.
Volledig scherm
Archeoloog Dante de Ruijsscher met de mantelspeld. © Marcelle Davidse

Kruiningen is minstens 100 jaar ouder dan gedacht

KRUININGEN - Kruiningen is minstens 100 jaar ouder dan gedacht. Die conclusie kan worden getrokken na de vondst van een  middeleeuwse mantelspeld, vlakbij het gemeentehuis van Reimerswaal.

Vanwege de aanleg van een nieuw parkeerterrein vinden daar al twee weken archeologische opgravingen plaats . Eerder legden archeologen al het fundament van een brouwerij 1683 en een laat-middeleeuws straatje met huizen  uit de vijftiende en zestiende eeuw bloot.

Vrijwilliger Marc Haulez vond  deze week met een metaaldetector een zogeheten schijffibula in een oude ophooglaag. Het speldje is zo'n twee centimeter groot en versierd met een malthezerkruis. 

Deskundigen zeggen dat de fibula dateert uit de periode van de negende tot en met de elfde eeuw. Tot op heden  ging men er vanuit dat Kruiningen in het begin van de dertiende eeuw was ontstaan.

De fibula met het christelijke symbool was in die tijd populair  en werd meestal gebruikt om kleding ter hoogte van de schouder dicht te spelden. 

Geen sporen van bewoning

Bij de opgravingen zijn geen sporen van bewoning uit de periode waarin de speld is gemaakt gevonden. Wellicht zitten die dieper in de grond. Die lagen worden nu niet aangetast en blijven onaangeroerd voor eventueel onderzoek door toekomstige generaties.

Vrijdag ronden de archeologen hun werk af en kan de aannemer verder met het aanleggen van het nieuwe parkeerterrein. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement