Volledig scherm
Leerlingen van de basisscholen lezen elk jaar de namen van 77 Reimerswaalse slachtoffers op tijdens de herdenking van de watersnoodramp in Kruiningen. © Johan van der Heijden

Kruiningen herdenkt voor tiende keer watersnoodslachtoffers in Johanneskerk. ‘Ooggetuigen vinden wordt steeds moeilijker’

KRUININGEN - Het voorlezen van de namen van de 77 Reimerswaalse slachtoffers, een toespraak van de burgemeester, de samenzang in de Johanneskerk en natuurlijk de kranslegging bij het monument van Jan Wolkers. 

Het zijn al tien jaar lang onmisbare onderdelen op de jaarlijkse bijeenkomst in Kruiningen waar de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 worden herdacht. ,,En tot nu toe is het ook altijd gelukt om elk jaar iemand te vinden die een ooggetuigenverslag geeft. Dat wordt wel steeds moeilijker”, zegt Sjaak van Loo van comité Herdenkingen Kruiningen.

Niet iedereen praat gemakkelijk over de ingrijpende gebeurtenissen. Bovendien worden de mensen die de ramp bewust hebben meegemaakt steeds ouder. Daarnaast willen de organisatoren ook het liefst elk jaar een andere ooggetuige uitnodigingen. 

Van Loo heeft dit jaar Paul van der Maas bereid gevonden zijn herinneringen te delen. ,,Hij woonde in 1953 in Kruiningen en vertelt over zijn belevenissen en die van zijn vader. Hij heeft zijn ouders, dus de grootouders van Paul, gered.”

Reünie

Net als vorig jaar, zorgt ook muziekvereniging EMM voor een muzikale omlijsting. Volgens Van Loo heeft de herdenking ondertussen een tamelijk hoog reünie-gehalte gekregen. ,,Veel mensen die al lang niet meer in Kruiningen of omgeving wonen, komen elk jaar naar de herdenking. Nadien is er altijd gelegenheid om een kopje koffie en thee te drinken en samen te zijn.”

In de kerk zullen ook weer afdrukken en dia’s uit de grote collectie watersnoodfoto's van Sjaak van Loo worden vertoond.  De bijeenkomst begint om 19.00 uur en eindigt met het leggen van de kransen en de bloemen bij het monument naast de kerk.

Volledig scherm
Archieffoto van de kranslegging in 2015. © Marcelle Davidse