Volledig scherm
De wethouders van Borsele, vlak na hun installatie: Arno Witkam (PvdA), Kees Weststrate (SGP/CU) en Marga van de Plasse (CDA). © Joeri Wisse

Koopzondag brengt Borselse eensgezindheid niet in gevaar

HEINKENSZAND - 'Dit is een zeer werkbaar programma.' 'We zijn zeer content met dit akkoord'. 'Heel netjes en goed.' 'Onze complimenten, hoor.'  Nee, dit is geen lofzang van de coalitiepartijen, maar een greep uit de reacties van de oppositie in Borsele.

Het was precies de reactie waarop wethouder Kees Weststrate (SGP/CU) donderdagavond hoopte.  Hij noemde het 'vrij uniek' dat Borsele geen coalitie-akkoord, maar een bestuursprogramma voor de komende vier jaar heeft. ,,Het is geschreven aan de hand van alle zeven verkiezingsprogramma's. En daarbij heb ik echt niet die van de CU/SGP of CDA en PvdA bovenaan gelegd", zegt hij.

Uiteraard hadden LPB, VVD, D66 en OPA hier en daar opmerkingen over het akkoord. Zo wil LPB meer vrijliggende fietspaden en korting op bouwgrond in kleine dorpen OPA pleitte nog eens voor de afschaffing van hondenbelasting. 

Winkelopenstelling

Levien de Putter van D66 probeerde, naar aanleiding van verruiming in Goes, aan het akkoord te sleutelen door een amendement in te dienen over winkelopenstelling op zondag. 

Het kwam hem op kritiek te staan van met name SGP, die D66 verweet op een avond van eensgezindheid 'tot het naadje te gaan'. ,,Dit is precies de opstelling die zorgt dat D66 in de oppositie zit", oordeelde Gijsbrecht Gunter. ,,Echt jammer dat er nu politiek thema van wordt gemaakt", vond Ingrid Brilleman (PvdA). ,,In Goes lag de vraag van ondernemers, hier is dat zeker niet het geval." 

Quote

Dit is precies de opstelling die zorgt dat D66 in de oppositie zit

Gijsbrecht Gunter, SGP/CU

Nadat het amendement was afgeserveerd (5 voor 14 tegen), keerde de eensgezindheid snel terug in de raadsboerderij. Zowel het bestuursakkoord als de voodracht van de wethouders Weststrate, Marga van de Plasse (CDA) en Arno Witkam (PvdA) werd unaniem gesteund door de raad.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement