Volledig scherm
De klusploeg van Hart voor de Zorg Walcheren geniet van een door Tafel Thuis geleverde feestelijke lunch tussen de werkzaamheden door. © René Hoonhorst

Klussers Hart voor de Zorg op lunch getrakteerd

MIDDELBURG - Een bewoonster van het Middelburgse Hof Klarenbeek werd dinsdag verrast met een complete nieuwe inrichting van haar woning. Na twee dagen logeren hadden de Kluskanjers van de Stichting Hart voor de Zorg Walcheren haar hele huisje een 'make-over'gegeven.

Alle muren en plafonds geverfd, behangen of gesausd. Nieuwe meubels, lampjes, vloerkleden en gordijnen. Met dank aan de Klussenservice van Hart voor de Zorg en een keur aan sponsors, meldt Anita Aerts dinsdagmiddag. Zij coördineert de klussen van de vrijwilligers. En ze beoordeelt de aanvragen van zorgverleners om bij iemand te komen klussen of om een make-over te laten doen. ,,Het gaat veelal om mensen met geen of weinig familie in de buurt en zonder sociaal netwerk", legt Aerts uit.

Klussers

Zonder klussers, andere vrijwilligers en sponsors kan de Stichting Hart voor de Zorg weinig betekenen. Vandaar dat Tafel Thuis, de keuken van zorgorganisatie Zorgstroom, dinsdag de klussers in het zonnetje zette. Kok Hans Everse kwam een lunch brengen van aangeklede broodjes, thee en karnemelk. De geste werd door Anita - die zelf ook meekluste - Jet, Hans, Bert, Ben, Ton, Jan en Peter zeer gewaardeerd.

Niet dat ze om waardering vragen, want de mooiste beloning ligt in de dankbaarheid van geholpenen. Zo verheugen de klussers zich bij de traktatielunch (zie foto) al op het verraste gezicht van de bewoonster als ze later die middag haar huisdeur opent. Naast de nieuwe inrichting en huisraad wordt ze ook bedolven onder de cadeautjes. Anita somt op: ,,Bloemen, bonbons, een bon voor een lunchbuffet. Ja, ze wordt echt in de watten gelegd." 

Feyenoord

Bert, die al vijf voor (sociaal) minder bedeelden klust, komt op de proppen met een hoogtepunt in zijn vrijwilligerscarrière. ,,Een jochie van negen, sliep na de dood van zijn vader een hele tijd bij zijn moeder op de kamer, omdat hij niet meer in zijn eigen slaapkamer durfde te pitten. Een Feyenoord-kamer zou hem van die angst af helpen, dacht hij zelf. Want Feyenoord staat voor hem voor stoer en cool."

Muren en meubels in Feyenoordkleuren. Kastgrepen met het Feyenoordlogo, een vlag en een dekbed van de Rotterdamse voetbalclub joegen de kleine Middelburger zijn slaapkamer weer in. Bert: ,,Toen we het verhaal aan de club lieten horen, verraste die ons ook nog eens. Wij gaan als klussers op 24 december met de jongen en zijn moeder naar de wedstrijd Feyenoord-Roda. Prachtig toch..."