Volledig scherm
Een expositie van Gerard Menken in de Schotse Huizen in Veere, tien jaar geleden. © Lex de Meester

Kloetinge staat stil bij kunstschilder Gerard Menken

KLOETINGE - In augustus is het honderd jaar geleden dat kunstschilder Gerard Menken werd geboren. Dat wordt deze zomer in Kloetinge uitgebreid gevierd tijdens het Gerard Menken Festival.

Gerard Menken overleed op 4 september 2004 in Kloetinge, waar de kunstenaar in de laatste 35 jaar van zijn leven woonde en werkte. Op 21 augustus is het honderd jaar geleden dat hij geboren werd.

Het festival is een initiatief van Gerards echtgenote Hennie Menken en oud-leerling Henk Kramer van Brassband Excelsior. De geboren Gelderlander was muziekdocent op het Scheldemond College in Vlissingen en het Goese Lyceum. Ook leidde hij daar schoolorkesten.

Concerten

Ter ere van Menken zullen er verschillende concerten plaatsvinden. Oost-Souburger Albert-John Vervorst maakte een compositie gebaseerd op het werk van Menken uit de tijd dat hij muziekdocent en dirigent was. De wereldpremière van dit werk wordt gespeeld door Brassband Excelsior en het koor Musica Cordis tijdens het slotconcert op 29 september in de Geerteskerk. Tijdens dit slotconcert zijn kunstwerken te zien van leerlingen van Basisschool De Kloetingse School. Zij maakten kunstwerken in de stijl van Menken.

Nadat Menken stopte als muziekleraar, kon hij zich richten op zijn schilderpassie. Hij werkte als schilder, aquarellist en tekenaar. Zijn stijl is te herkennen aan de krachtige lijnen, zonder sterke detaillering in heldere kleuren. Het is geïnspireerd op de Franse schilderkunst uit de twintigste eeuw. Zijn werk zal in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes te zien zijn van 31 augustus tot en met 7 september.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement