Volledig scherm
De toren van de Bathsewegkerk en een deel van het kerkgebouw lijken gered voor de komende generaties. © Ernesta Verburg

Klankbordgroep Rilland en aannemer blij met steun voor behoud kerktoren

RILLAND - Aannemer Johan Berting, eigenaar van de Bathsewegkerk in Rilland, komt met een plan om de toren én deel van de vervallen dorpskerk te behouden. Daarmee lijkt het oude plan van de Klankbordgroep uit 2017 alsnog werkelijkheid te worden. ,,We gaan aan de slag met een plan waar iedereen achter kan staan en waar over drie weken over kan worden gestemd.”

Dinsdagavond werd duidelijk dat een grote meerderheid van de gemeenteraad niets ziet in het verstrekken van vier ton subsidie om de hele kerk op te knappen, zodat de  evangelische beweging The Lighthouse er zich kan vestigen. Wel gaven -tot vreugde van Berting en de Klankbordgroep-  vrijwel alle partijen aan geld over te hebben voor de toren. Wanneer de gemeente de toren koopt, is er ook geen sprake van staatssteun.

Inspanningen

De Klankbordgroep strijdt al jaren voor het (gedeeltelijk) behoud van de Bathsewegkerk en daarmee het dorpsgezicht van Rilland. In juni onderstreepten ruim 400 Rillanders het belang van het gebouw door hun handtekening te zetten. Volgens voorzitter Wim van Gorsel is sloop is de afgelopen 15 jaar een aantal keer op het laatst moment afgewend. ,,We zijn blij dat onze inspanningen en de inspraakreactie van doorslaggevende betekenis zijn geweest.”

,,Het  lijkt erop dat we de kerktoren voor de komende generaties kunnen redden", zegt Berting. Welk deel van de kerk kan worden behouden en welke functie die moet krijgen, gaat hij de komende dagen bespreken met de Klankbordgroep en de vrijwilligers die de kerk en de omgeving de laatste maanden hebben opgelapt. Onder meer de geluidinstallatie en het uurwerk zijn door hen hersteld.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement