Volledig scherm
Het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen. © ANP

Kastje onder auto Kruiningse dominee blijkt 'een datadrager'

KRUININGEN - Het kastje dat is gevonden onder de auto van dominee Gerrit Bredeweg van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen blijkt inderdaad 'een datadrager' te zijn. Dat bevestigt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage na technisch onderzoek. 

Uytdehage vertelt dat de politie precies weet wat voor apparaat het is, maar ze dat voorlopig niet bekendmaken omdat het daderinformatie kan zijn. Het gaat in ieder geval om apparatuur waarmee dingen geregistreerd kunnen worden. De volgende stap is onderzoeken of er daadwerkelijk data met het apparaat zijn geregistreerd en zo ja, wat voor data dat dan zijn.

Technisch onderzoek

Mogelijk wordt aan de hand van die eventuele gegevens duidelijk waar het apparaat voor is gebruikt en door wie. Dan kan de officier van justitie ook bepalen of er juridische stappen zullen volgen. ,,Maar het gaat in deze fase puur om technisch onderzoek. Er is nog geen sprake van een eventuele verdachte", benadrukt Uytdehage.

Dat komt volgens hem doordat er tot dusver geen strafbare feiten zijn geconstateerd. ,,Iets onder een auto plakken is niet direct strafbaar", legt hij uit. Het vervolgonderzoek komt daarom niet bovenaan de stapel te liggen, maar gaat 'gewoon mee in de molen'. Het kan nog weken duren voor er meer bekend is.

Kerkrel

Dominee Bredeweg vond de apparatuur vorige maand onder zijn auto na een anonieme tip. Zijn advocaat Peter den Boef vermoedde dat het zou gaan om afluister- en/of volgapparatuur. Dit gebeurde nadat de kerk in twee kampen was verdeeld door een uit de hand gelopen ruzie tussen de dominee en voormalig kerkenraadslid Henk Jansen. Of het daar ook iets mee te maken heeft, moet nog blijken.

Den Boef was er woensdagochtend nog niet van op de hoogte dat het inderdaad om een 'datadrager' gaat en was om die reden niet bereid commentaar te geven.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement