Volledig scherm
Maurice le Noury kwam meerdere keren naar Kapelle om zijn gesneuvelde landgenoten te herdenken. Hij overleed vrijdag op 97-jarige leeftijd in Frankrijk. © Marcelle Davidse

‘Kapelse’ oorlogsveteraan Maurice le Noury (97) overleden

KAPELLE - Maurice le Noury, de Franse oorlogsveteraan die de laatste drie jaar een krans legde bij de Franse herdenking in Kapelle, is op 97-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Andries Looijen van Oorlogsmuseum Vitality.

Le Noury liet zich in april 1945 als SAS-parachutist droppen boven Nederland om ons te bevrijden. In 2015 was hij al eens in Kapelle voor een bezoek aan Oorlogsmuseum Vitality en de Franse begraafplaats. Looijen haalde de Fransman vervolgens in 2016 voor het eerst naar de Franse herdenking in Kapelle. Hij woonde de ceremonie bij en legde daar samen met Looijen een krans bij het monument. Datzelfde deed hij in 2017 en 2018.

Volledig scherm
Maurice le Noury (rechts) en Andries Looijen (links) van Oorlogsmuseum Vitality leggen in 2016 een krans op het Franse ereveld in Kapelle. © Marcelle Davidse

Looijen is verrast door het nieuws over Le Noury: ,,We zijn afgelopen 27 december nog bij hem geweest in Gien. Daar hebben we hem nog gefeliciteerd met zijn 97e verjaardag. Het is echt heel triest.”

Voor Looijen is het al het tweede verlies binnen zeer korte tijd. In december 2018 overleed ook al Donatien Hamon. Hij was de laatste Franse veteraan die in 1940 in Zeeland heeft gevochten en onderhield de rest van zijn leven een warme band met Zeeland.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement