Volledig scherm
Donatien Hamon krijgt de erepenning van burgemeester Anton Stapelkamp. © PZC

Kapelse erepenning voor heldhaftige militair Donatien Hamon (102)

KAPELLE - Donatien Hamon heeft zondag in zijn woonplaats Derval in Frankrijk de erepenning van de gemeente Kapelle ontvangen. Dat gebeurde op de dag dat hij 102 jaar oud werd.

Hamon wordt in Kapelle gezien als een ware held vanwege zijn inzet in de meidagen van 1940, toen Kapelle en de omliggende dorpen verdedigd moesten worden tegen de Duitsers. In de buurt van de Postbrug bij Wemeldinge raakte de Fransman ernstig gewond. Hij overleefde dat maar ternauwernood. Als enige soldaat van zijn regiment is hij nog in leven.

Burgemeester overhandigt erepenning

Volledig scherm
Donatien Hamon tijdens zijn revalidatie in het ziekenhuis. © Archief Donatien Hamon

Burgemeester Anton Stapelkamp ging samen met Andries Looijen en Louis Brugghe van oorlogsmuseum Vitality in Kapelle naar Derval om Hamon de erepenning en een oorkonde te overhandigen. Vanwege zijn broze gezondheid kan de Fransman zelf niet meer naar Nederland reizen. Kleinkinderen van hem wonen de laatste jaren de Franse herdenking in Kapelle bij.

Contact met verpleegster

Hamon heeft na de oorlog jarenlang contact gehouden met de vorig jaar overleden Truus Dekker uit Wemeldinge, die hem destijds verzorgde in ziekenhuis St. Joanna in Goes. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement