Volledig scherm
Druk overleg tussen de Kapelse fracties tijdens de schorsing van de gemeenteraadsvergadering. © Willem Adriaansens

Kapelle schrapt toeristenbelasting voor arbeidsmigranten

KAPELLE - De Kapelse fruittelers hoeven over 2016 en 2017 geen toeristenbelasting te betalen voor de arbeidsmigranten die op hun terrein verblijven.

De Kapelse gemeenteraad heeft daartoe besloten tijdens de vergadering van dinsdagavond 8 november. Na veel gesteggel over twee amendementen en één motie over het onderwerp werd het gezamenlijke amendement van CDA/VVD/CU door de raad aangenomen.

Begroting
In de begroting 2017 had Kapelle de toeristenbelasting voor arbeidsmigranten opgenomen. Ook voor 2016 stond de inning nog op de rol. De fruittelers hadden echter aangegeven geen heil te zien in de heffing. Zij vinden dat hun werknemers niet of nauwelijks gebruik maken van de voorzieningen, waar de toeristenbelasting voor bedoeld is.

Vorige week sprak teler Sjako Kloosterman namens de Kapelse NFO al in tijdens de voorbereidende vergadering en dinsdagavond werden twee afzondelijke amendementen ingediend die beide pleitten voor afschaffing van de heffing voor arbeidsmigranten.

Schorsing
De ene was van Gemeentebelang en de andere van CDA/VVD/CU. Allebei met dezelfde bedoeling maar met verschil in de argumentatie. Over die verschillen ontstond nog het meeste discussie. Er moest een schorsing aan te pas komen om tot een oplossing te komen. Gemeentebelang trok zijn amendement en zijn motie in. "Uit coulance en uit vertrouwen naar het college, dat ons toezeggingen heeft gedaan dat de heffing zowel voor 2016 als voor 2017 niet geïnd gaat worden", aldus Peter Ganseman van Gemeentebelang.