Volledig scherm
Burgemeester Anton Stapelkamp

Kapelle bindt de strijd aan met georganiseerde criminaliteit

KAPELLE - Het is niet dat het in Kapelle nou zo'n criminele bende is, maar toch is de Bevelandse gemeente de eerste in Zeeland met een actieplan tegen de georganiseerde criminaliteit.

"Het is in Kapelle veilig wonen en dat willen we graag zo houden", verklaart burgemeester Anton Stapelkamp het nieuwe actieplan. "Daarom willen we de medewerkers gaan trainen om de bestuurlijke weerbaarheid te vergroten." Signalering Die training zal volgens Stapelkamp gebaseerd zijn op twee pijlers.

Enerzijds de signalering van vreemdsoortige praktijken en anderzijds de verwerking van meldingen in het bestuurlijke apparaat. "Je kunt denken aan mensen die wel eens buiten komen of baliemedewerkers. Als zij iets vaags signaleren moeten ze dat ook ergens kwijt kunnen."

Maatwerk

Het actieplan wordt samen met het Regionaal Expertise Centrum (Riec) Zeeland West-Brabant opgesteld. Het Riec verzorgt ook de trainingen. "Maar die zijn we nog aan het ontwikkelen", laat Monique Verhallen van het Riec weten. "Want dat is maatwerk. Bij Kapelle zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar situaties rond arbeidsuitbuiting. Niet dat daar nu allemaal misstanden in voorkomen, maar je kan wel zorgen dat de gemeente er alerter op wordt."

Vraagtekens

Maar waar let je dan op in zo'n geval? Verhallen: "Bijvoorbeeld door te kijken of er bepaalde woonsituaties zijn waar je je vraagtekens bij kunt zetten. Hoe zijn de arbeiders gehuisvest? Hebben ze werk en zo ja, waar? En op welke manier gaat dat?"

Verhallen hoopt begin 2017 met de trainingen te beginnen.