Volledig scherm
In glastuinbouwgebied Bathpolder bij Rilland wil Engie een biovergister bouwen. © Joeri Wisse

Kans op ziektes en plagen in kassen Rilland door biovergister ‘zeer gering’

RILLAND - De kans dat in de kassen bij Rilland ziektes of plagen uitbreken als gevolg van de komst van een mestvergister,  is 'zeer gering'.  Dat stelt onderzoeksbureau Delphy.

GroenGas Rilland wil door mest en andere biomassa te vergisten voor 12.000 huishoudens groen gas opwekken. Het plan is echter omstreden. Omwonenden vrezen stankoverlast en veldslakweker Interjensen en paprikateler Hoogendoorn zijn bang dat met de 11.000 vrachtwagens die jaarlijks naar de centrale rijden insecten meereizen. Die kunnen via waterbassins en openstaande ramen de kassen binnendringen en zo ziektes en plagen verspreiden.

Volledig scherm
inwoners van Rilland proterteren tegen de komst van de biovergister. © Marcelle Davidse

Naar aanleiding van deze zorgen, heeft initiatiefnemer Engie onderzoek laten verrichten door Delphy. ,,Bij het uitrijden van mest op een akker naast een teler is de blootstelling reeds groter", stellen de onderzoekers vast in de samenvatting die deze week naar buiten is gebracht. Plagen en ziekteverwekkers worden volgens Delphy bij het vergistingsproces gedood. ,,Enkel bij de aanvoer van vaste, onverwerkte plantaardige producten kunnen levende organismen ontsnappen. Deze druk is minimaal. De wagens van de transporteurs worden schoon gehouden en bij aankomst worden alle stoffen binnen gelost, onder afzuiging”, aldus het bureau.

Vooral een mediterrane roofwants en de tabakswittevlieg vormen een bedreiging voor telers van paprika, (veld)sla en tomaten.  Delphi heeft een detectieplan opgesteld, waarbij vangplaten worden geïnstalleerd die regelmatig worden geïnspecteerd. ,,Mochten er plagen gedetecteerd zijn, dan zal er bestreden worden met biologische middelen.”

Lees zaterdag in weekendkatern Z een reportage uit Bemmel, waar Engie een vergelijkbare centrale bouwde en veel opstartproblemen kende.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement