Volledig scherm
Julio Melio.

Julio Melio, een ware kunstenaar met zijn akoestische gitaar

HEINKENSZAND - In zijn hoofd gonzen de hele dag ritmes rond. Julio Melio (19) uit Heinkenszand gebruikt ze als inspiratie voor de liedjes die hij schrijft: gitaarmuziek die niet in een hokje past. Eén, twee, drie, vier, vijf...", telt Julio hardop.

De 19-jarige gitarist demonstreert een vijfachtste maat. Met zijn voet tikt hij de noten mee, terwijl zijn hand de maat slaat. "Een aparte maatsoort", legt hij uit. "Maar dat inspireert mij juist."

Tekst is voor Julio van ondergeschikt belang. In zijn nummers komt het menselijke muziekinstrument - de stem - niet voor. Hij moet het dus hebben van ritmes en melodieën. Een vaste stijl of stroming volgt de scheikundestudent niet. "De ene keer neigt het naar Flamenco, de andere keer gaat het meer richting jazz of country. Ik speel wat ik mooi vind en dat is een mix van allerlei stijlen."

Sinds het verschijnen van Julio's eerste album 'Almost on the road', nu één jaar geleden, zijn er alweer verschillende fingerpicking gitaarsongs geboren (fingerpicking is een gitaartechniek waarbij iemand de baslijn, melodie en akkoorden tegelijk speelt, red.). Tijd dus om nieuw materiaal naar buiten te brengen. Deze keer in de vorm van een EP met daarop drie liedjes. Julio koos voor de nummers Alussa, Verano en A new beginning. "Het zijn mijn drie beste songs, nummers waarop ik trots ben."

Openingsnummer Alussa en titelsong Verano heeft Julio zelf geschreven. A new beginning is een cover van de metalband Dream Theater, een van Julio's inspiratiebronnen. En één van de moeilijkste nummers die hij tot nu toe heeft gespeeld. "Zij gebruiken in dat nummer drums, (bas)gitaar, keyboards en zang. Ik heb alleen mijn gitaar en daarop speel ik al die instrumenten. Dat is een uitdaging, maar daar hou ik wel van."

De EP Verano is vanaf maandag te krijgen bij iTunes, Spotify en andere online muziekdiensten. Julio verkoopt de fysieke versie via zijn website www.juliomelio.com.

Fingerstyle-gitarist Julio Melio brengt een nieuwe EP uit, die maandag verschijnt. Hij geeft alvast een voorproefje.