Judoles van wereldtopper: ‘Als iemand iets uitlegt, ben je stil’

VIDEOGOES - In Goes volgen in twee jaar tijd 600 kinderen lessen schooljudo, waarbij kernwaardes van de sport centraal staan.

Het ene moment rennen, vliegen en stoeien 150 basisschoolleerlingen op een grote judomat, het andere moment luisteren ze allemaal ademloos naar wereldtopper Juul Franssen. Zie daar één van de basiswaarden van de Japanse verdedigingssport: respect. Als iemand iets uitlegt, ben je stil.

Medailles

De kinderen van ’t Noorderlicht, De Wingerd, De Tweemaster en de Prinses Ireneschool hebben eerder in het jaar lessen schooljudo gevolgd. De clinic met Franssen, die meervoudig Europees kampioene en wereldkampioene in teamverband is, is deze donderdagmiddag de afsluiting van het project. Als grootheid in de sport maakt ze indruk op de Goese leerlingen; sommigen mogen belangrijke medailles van haar even om hun nek doen.

Schooljudo bestaat al veertien jaar in Nederland. Op vele plekken tegelijk gaan scholen met een lespakket aan de slag. JudoGoes, een grote vereniging in Midden-Zeeland, vroeg er subsidie voor aan bij de organisatie Sportimpuls, dat op lokaal niveau probeert om mensen aan het sporten te krijgen. De club krijgt geld voor twee jaar: in 2018 was de eerste serie scholen aan de beurt, in 2019 volgen er nog meer. De verwachting is dat daarmee in totaal zo’n 600 kinderen bereikt worden.

Quote

Bij schooljudo worden leerlingen waardes bijge­bracht waar ze de rest van hun leven wat aan hebben

Pim van Meerkerk, JudoGoes

,,Bij schooljudo worden leerlingen waardes bijgebracht waar ze de rest van hun leven wat aan hebben”, vertelt Pim van Meerkerk, die namens JudoGoes de scholen langs ging en er lessen gaf. ,,De organisatie die erachter zit, zorgt voor matten op de scholen en pakken voor de kinderen. Zo zag het er gelijk ook heel echt uit.”

Respect voor elkaar

Het is muisstil in het Omnium als wereldtopper Juul Franssen uitleg geeft voorafgaand aan een judoclinic.
Volledig scherm
Het is muisstil in het Omnium als wereldtopper Juul Franssen uitleg geeft voorafgaand aan een judoclinic. © Marcelle Davidse

Het slaat ook aan, weet hij. ,,Ik merk dat kinderen soms beter gaan functioneren als ze een periode gejudood hebben. Omdat ze in die lessen geleerd hebben over basiswaardes van het judoën, zoals respect hebben voor elkaar, samenwerken, weerbaar worden en plezier hebben. Ik zeg niet dat wij in een periode van vier weken een kind veranderen, maar we geven wel handvatten.”

De 28-jarige Franssen ziet voor zichzelf daarin een belangrijke taak weggelegd. ,,Als topsporter heb ik een voorbeeldrol en wil ik de jeugd motiveren om op een goede en plezierige manier te bewegen. En ik vind het mooi dat het dan ook door school gestimuleerd wordt.”

Speelkwartier

,,Die lessen schooljudo zijn voor de kinderen eigenlijk een soort speelkwartier”, vervolgt de nummer vier van de wereldranglijst. ,,Ondertussen leren ze ook nog eens heel veel over die zaken die allemaal in het judo samenkomen. Als ik dan constant die pretoogjes zie, vind ik het al geslaagd.”

Franssen ondersteunt van harte de nationale oproep om kinderen meer te laten bewegen. ,,Ja, dat is ook dé reden dat we hier zo hard achteraan zitten. De kinderen zitten veel achter de tv of een laptop, om te gamen of op de sociale media actief te zijn. Hoe vroeg hebben kinderen tegenwoordig al een mobieltje? Dat is natuurlijk van deze tijd, maar er moet een goede balans in gevonden worden. Daar levert schooljudo een bijdrage aan.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement