Volledig scherm
José van Egmond, de nieuwe burgemeester van Reimerswaal. © Archieffoto

José van Egmond: ‘Ik wilde altijd nog eens in Zeeland wonen en werken’

PIJNACKER - Het was de kust en de diversiteit van de dorpen die José van Egmond (48) deed besluiten te solliciteren, toen de vacature voor burgemeester van Reimerswaal op haar pad kwam. ,,Ik heb altijd geroepen dat ik nog wel eens in Zeeland zou willen wonen of werken. Ik ben opgegroeid aan de kust, bij Katwijk. Wij leefden op het strand, zomer en winter. Dus de kust, daar hou ik wel van.”

Een mini-vakantie in Reimerswaal heeft ze al achter de rug. ,,Ik heb twee dagen door de gemeente gefietst. Eerst met de trein naar Krabbendijke gereisd, waar een heel aardige fietsenmaker mij op m’n blauwe ogen vertrouwde en zomaar een elektrische fiets meegaf! Vanaf daar ben ik naar Yerseke gefietst waar ik heb overnacht. De volgende dag heb ik een grote ronde gemaakt, in elk dorp even afgestapt en wat mensen gesproken. Alleen Bath heb ik overgeslagen, toen had ik er al veertig kilometer opzitten. Reimerswaal is een hele mooie gemeente om te wonen, de ruimte en weidsheid heeft me verrast.”

Van Egmond is nu nog wethouder in Pijnacker-Nootdorp, een Randstadgemeente ingeklemd tussen Rotterdam en Den Haag. ,,Ik ben daar sinds 2006 wethouder en had besloten dat dit mijn laatste periode zou zijn. Het burgemeesterschap is geen ambitie die ik als kind had, na gesprekken met verschillende mensen ben ik er de afgelopen tijd naar toegegroeid. Ik heb verschillende vacatures zien langskomen, Reimerswaal leek mij zo’n leuke uitdaging, met allerlei klussen. In de profielschets werd gevraagd om een verbindende persoon. Dat past bij mij, ik zie mijzelf als een combinatie van ambassadeur en verbinder. Uiteindelijk gaat het in de politiek om mensen en onderlinge relaties.”

De profielschets vroeg ook om een burgemeester die affiniteit heeft met ‘de christelijke levensovertuiging’. Van Egmond past goed in dat plaatje. ,,Ik ben niet in een SGP-traditie opgegroeid, maar wel in een gereformeerde traditie. Met mijn gezin ben ik ook kerkganger. Geloof speelt een belangrijke rol in mijn leven, dat geeft mij rust op belangrijke momenten en een drive om mijn idealen te verwezenlijken.”

Lees ook: José van Egmond (CDA) voorgedragen als burgemeester van Reimerswaal

  1. Zorgboeren uit en met overtuiging hebben hun plekje helemaal gevonden
    PREMIUM

    Zorgboeren uit en met overtui­ging hebben hun plekje helemaal gevonden

    'S-HEER ABTSKERKE - Met een lenteachtig zonnetje op hun vacht, scharrelen Spekje en Lapje genoeglijk door de modder. Een beter plekje dan op zorgboerderij De Noordhoek kunnen de varkens bijna niet treffen. En dat geldt ook ook voor de 20-jarige Tristan. Springend van vreugde begroet hij de dieren. ,,Voor hem is het echt genieten om ze een bakje voer te geven”, stelt zorgboer Adriaan Jansen (25) tevreden vast.