Marja de Pundert, Martine Dobbelaar en Willy Dobbelaar in het TEJO-huis in Goes ten tijde van de verhuizing.
Volledig scherm
Marja de Pundert, Martine Dobbelaar en Willy Dobbelaar in het TEJO-huis in Goes ten tijde van de verhuizing. © Johan Van Der Heijden

Jongeren die het thuis toch al moeilijk hadden, kunnen nu per telefoon bij het TEJO-huis aankloppen

GOES - Juist nu ze verplicht binnen moeten zitten, hebben veel jongeren met problemen behoefte aan een luisterend oor. Daarom werken de vrijwilligers van het TEJO-huis in Goes door, ook al is de fysieke voorziening gesloten. ,,Opgeven is geen optie."

Samen met haar zus Willy Dobbelaar richtte Marja de Pundert een kleine twee jaar geleden het eerste Nederlandse TEJO-huis op, naar Belgisch voorbeeld. Eerst aan de Grote Kade, maar sinds kort aan de Frans den Hollanderlaan kunnen jongeren tussen de 10 en 20 jaar zonder afspraak of verwijzing terecht voor een gesprek met één van de (psycho-)therapeuten die er op vrijwillige basis werken. De laagdrempelige voorziening heeft z’n waarde inmiddels bewezen, want veel jongeren klopten al op de deur. Maar door het coronavirus moet het TEJO-huis nu noodgedwongen de deur dichthouden.

Potje voetballen kan even niet

,,Maar we denken er niet aan om te stoppen’’, zegt Marja de Pundert. ,,Voor veel jongeren die het thuis niet zo fijn hebben, is dit een moeilijke periode. Normaal gesproken kunnen ze de thuissituatie nog ontvluchten voor bijvoorbeeld school of een potje voetballen met vrienden, maar dat is nu allemaal niet meer zo gemakkelijk.’’ Mede voor deze jongens en meiden gaan de vrijwilligers van het TEJO-huis onverminderd door. Ze geven zelfs nog wat gas bij, want waar het huis normaal gesproken drie dagdelen per week geopend is, kunnen jongeren nu op doordeweekse dagen van 11.00 tot 21.00 uur terecht via telefoonnummer 06-53937099. ,,We bekijken dan samen wat een prettige manier is voor de jongere om contact te hebben’’, zegt De Pundert. ,,Behalve bellen behoren chatten of zelfs beeldbellen tot de mogelijkheden.”

Luisterend oor, ook buiten Zeeland

De initiatiefneemster van het TEJO-huis is blij dat de voorziening nu zelfs wordt gepromoot door landelijke organisaties als het Nederlands Jeugdinstituut, samen met bijvoorbeeld de Kindertelefoon. Hoewel het TEJO-huis bedoeld is voor jongeren uit Goes en omstreken vindt De Pundert het helemaal niet erg dat als gevolg daarvan nu ook jongeren uit andere delen van het land bellen. ,,We hebben al iemand van buiten Zeeland aan de telefoon gehad. Dat is prima. We bieden een warm luisterend oor aan iedereen die ons nodig heeft.”

De Pundert zegt trots te zijn op de vrijwilligers van het TEJO-huis, die nu samen een enorme inspanning leveren, zodat de telefonische hulplijn liefst 50 uur per week in de lucht kan worden gehouden en er op elk moment therapeuten klaarzitten om jongeren meteen te woord te kunnen staan. ,,Samen gaan we het redden.”