Jonge Rembrandts en Picasso's ontdekt in Historisch Museum de Bevelanden

VIDEOGOES - Historisch Museum de Bevelanden ging donderdagmiddag op zoek naar een jonge Rembrandt. Met de kwast in de hand en de tong uit de mond bogen 18 jonge schilders zich over hun eigen schilderij. Zou die nieuwe Rembrandt er tussen zitten?

Quote

Als basis dienen onze Schutters­stuk­ken. Maar ze mogen ook gewoon vrij schilderen, uiteraard.

Lenie Welten

De kinderen, in de leeftijd van 6 tot 14 jaar, doen in ieder geval allemaal hun uiterste best. Opvallend veel jonge schilders zijn in de weer met gezichten. Tekenleraar Lou heeft dat namelijk net voorgedaan. ,,Want als basis dienen onze Schuttersstukken", vertelt Lenie Welten. Als coördinator van de educatiegroep van het museum heeft zij de schildermiddag georganiseerd. ,,Maar ze mogen uiteraard ook gewoon vrij schilderen.” 

De tweeling Maud en Loïs Geijs (8) uit Heinkenszand laat zich dat geen twee keer zeggen. Als echte paardenmeisjes stortten zij zich na de introductie op hun liefhebberij; paarden. Loïs tovert een prachtig compleet paard op papier en Maud schildert een schitterend paardenhoofd. En het moet gezegd: het resultaat mag er zijn.

Een stukje verderop zitten nog twee zusjes (Vivian en Renée) driftig te schilderen. Zij zijn wel geïnspireerd door de rondleiding langs de Schuttersstukken van het museum. De oma van de meiden is zo slim om haar telefoon tussen hen in te zetten met daarop het voorbeeld van wat de dames willen schilderen. ,,Het moest per se deze zijn van de meiden."

Talentjes

De twee zussen zouden zomaar de nieuwe Rembrandts kunnen worden. Maar er zijn nog veel meer talentjes op deze schildermiddag. Wat te denken bijvoorbeeld van de 8-jarige Renzo van der Peijl uit Kloosterzande? Wat hij  heeft gemaakt lijkt heeft een compleet andere stijl. Zou er behalve een jonge Rembrandt dan ook nog een jonge Picasso opbloeien in Historisch Museum de Bevelanden?

Voor de zussen Loïs (links) en Maud Geijs was het van vooraf aan duidelijk wat zijn gingen schilderen: paarden.
Volledig scherm
Voor de zussen Loïs (links) en Maud Geijs was het van vooraf aan duidelijk wat zijn gingen schilderen: paarden. © Marcelle Davidse