Volledig scherm
Lloyd Oudeman © Marcelle Davidse

Jonge ondernemer opent restaurant in kerk KamperlandKAMPERLAND - Op je 23e een restaurant beginnen. Voor velen een droom, voor Lloyd Oudeman uit Rilland werkelijkheid. De jarenlange leegstand van het voormalige hervormde kerkgebouw aan de Veerweg in Kamperland is dankzij het ondernemersbloed van de jonge Lloyd verleden tijd. Over een week of zes hoopt hij Amable te openen, een familiebrasserie waar huiselijkheid, gezelligheid en de Hollandse keuken centraal staan.

Voordat de eerste gerechten opgediend kunnen worden, moet er nog een hoop gebeuren in het kerkgebouw. De buitenkant is een eind klaar, maar binnen overheersen kale, betonnen muren en houten constructies. “Er is al heel veel werk verricht hoor, maar dat zie je niet direct”, vertelt Lloyd vanaf een authentieke kerkbank in het midden van de ruimte. Wolkjes begeleiden zijn woorden om vervolgens te verdwijnen in de kou. Lloyd wijst naar de binnenmuur aan de straatkant. “Vanwege vocht in de muren zijn twee beschadigde wanden voorzien van een extra wand. Op die manier blijft het gebouw intact en is de waterschade onzichtbaar.”

Geveltoren

Waar dat kan, houdt de Rillander het kerkgebouw in ere. Het hoge, houten plafond blijft zoals het was en ook de oude kerkvloer met sierlijke verwarmingsroosters krijgt een rol in het nieuwe interieur. “Het kerkje moet het kerkje blijven, want dat maakt de locatie juist zo uniek”, legt hij uit. “Om die reden wilde ik de geveltoren ook zo graag behouden, al was het makkelijker geweest om hem weg te halen. Het torentje hoort gewoon bij de kerk en straks is het ook een mooi herkenningspunt voor de gasten.”

De kans is groot dat Lloyd zijn gasten straks zelf bedient, al voelt hij zich in de keuken ook prima op zijn plek. Na tien jaar in de horeca heeft de jonge ondernemer een hoop ervaring opgedaan bij diverse restaurants. In oktober zegde hij zijn baan bij een Schouws restaurant op om zich volledig te kunnen richten op zijn eigen brasserie. Dat hij straks sollicitatiegesprekken mag gaan voeren met mensen die ouder zijn dan hij, ziet Lloyd niet als een probleem. “Toen de werkmannen hier voor het eerst waren, stonden ze mij vragend aan te kijken. Ik had zoiets van: o ja, ik moet hen aansturen! Daarin ben ik de afgelopen maanden flink gegroeid, dus ik voorzie geen problemen.”

Crowdfundactie

Kamperland is niet echt een voor de hand liggende locatie als je uit Rilland komt. “Dat is mijn vaders schuld”, zegt Lloyd lachend. Zijn vader investeert zo nu en dan in vastgoed. Hij kocht het pand aan de Veerweg en tipte zijn zoon. “Ik ben op weg naar mijn werk langsgereden om een kijkje te nemen en was gelijk enthousiast.” De financiering van het binnenwerk kon Lloyd niet in zijn eentje dragen, maar een crowdfundactie bood uitkomst. “Via de website geldvoorelkaar.nl heb ik in vier of vijf weken de benodigde 180.000 euro opgehaald.” Dat bedrag betaalt Lloyd de komende jaren stukje bij beetje terug aan zijn donateurs.

Begin

Je kunt zeggen dat Lloyd zijn droom al vroeg bereikt heeft, maar zelf ziet hij dat anders. "Dit is pas het begin. Ik ben ambitieus en heb allerlei dromen." Voorlopig houdt Lloyd het bij Amable, maar hij wil wel verklappen dat hij ooit nog eens een hotel wil beginnen.