De jeugdsoos aan de Nieuwstraat in Kamperland moet weer een herkenningspunt worden in het dorp.
Volledig scherm
De jeugdsoos aan de Nieuwstraat in Kamperland moet weer een herkenningspunt worden in het dorp. © Google Streetview

Jeugdsoos Kamperland slaat nieuwe weg in

KAMPERLAND - De jeugdsoos in Kamperland klimt uit het dal. Nieuwe activiteiten, een bredere doelgroep en een kersverse vrijwilligersploeg moeten de soos aan de Nieuwstraat nieuw leven inblazen.

De drukbezochte carnavalsdisco van afgelopen zaterdag vormde de succesvolle aftrap van een nieuw tijdperk voor de Soos In Kamperland. En dat was hard nodig, want de afgelopen anderhalf jaar was het jeugdhonk aan de Nieuwstraat vaker leeg dan gevuld. „Op zaterdagavond kwamen er twee of drie jongeren gamen”, zegt Wim Jalink van het soosbestuur. „Dat is natuurlijk niet wat we voor ogen hadden.”

Het recente vertrek van de beheerder was voor het driekoppige bestuur hét moment om zich te beraden op de toekomst. „Dit alles is voor ons ook een leerproces geweest”, aldus Jalink. „Dat het zo niet verder kon, was ons na anderhalf jaar ‘tutteren’ in ieder geval wel duidelijk. Maar dan rijst de vraag: wat willen en kunnen we dan wél?”

Een tijdelijke sluiting van zes weken heeft mensen én ideeën opgeleverd. Een groep van zo’n tien enthousiaste Kamperlanders gaat allerlei activiteiten aanbieden, variërend van een filmmiddag tot een zomerdisco en knutselen voor Vader- of Moederdag. „Door ons op zowel kinderen als jongeren te richten, hopen we dat de soos weer een herkenningspunt wordt in het dorp”, legt Jalink uit. „En natuurlijk zou het leuk zijn als de kinderen blijven komen wanneer ze tiener zijn.”

De activiteiten voor de ‘oudere jongeren’ wil de nieuwe sooscommissie samen met hen vormgeven. „Denk aan een gamewedstrijd of avonden met livemuziek van jongeren die in een bandje spelen. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: waar wordt de jeugd zelf warm van? Dat hopen we van hen te horen.”